Reklama

Wyszukaj przepis

Murzynek przełożony kremem budyniowym

Witam serdecznie obecnie mamy czas komunijny, może zechcecie skorzystać z prostego przepisu mojej kombinacji na ciasto murzynek z kremem budyniowym słony karmel, ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i to właśnie ono gra główną rolę tego przepisu a nie krem ponieważ krem możecie Państwo dać według swoich upodobań. Ciasto jak ciasto ale ten smak po prostu powala na kolana więc jeżeli ktoś lubi ciasta z kremami i chce mieć pewność aby się mu ono udało to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu, tak mój żeby nie było że od kogoś ukradłam bo ja nie jestem taka jak inni że biorą moje przepisy a dopisują sobie że to ich wykonanie jak tak w ogóle można to jest niepojęte co teraz dzieje się w INTERNETACH ale niestety ludzie są różni i nic z tym nie poradzimy jedyne co to cieszyć się że biorą mój przepis i im wychodzi choć milej by było gdyby napisali z jakiego źródła mają ten że przepis

składniki na ciasto:

  • 8 jajek perliczych lub 5 kurzych,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 250 g margaryny tortowa,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody

krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka 3,2 %,
  • 2 budynie słony karmel 35 g każdy,
  • 225 g margaryny tortowa,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka miękkiego masła do mleka

wykonanie:

Na początek należy przygotować składniki potrzebne do ciasta wyjąć jajka z lodówki aby miały temperaturę pokojową następnie do miski wbić całe jajka perliczek lub jeżeli ktoś nie posiada to kurze, wsypać cukier i dokładnie zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL MOGEL, po zmiksowaniu masy jajecznej dodać śmietanę, proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i także zmiksować do połączenia się składników. Jak już składniki są połączone wtedy wlać rozpuszczoną ostygniętą margarynę i również zmiksować, po zmiksowaniu do mniejszej miski odłożyć 5 łyżek kopiastych jasnego ciasta a do pozostawionej większej części ciasta wsypać 2 łyżki kakao oraz wlać 3 łyżki wody i zmiksować aby ciasto było ciemne. A jeżeli ktoś nie chce bawić się w dwa kolory należy wykonać tylko ciemny


Gdy już oba ciasta mamy przygotowane należy blaszkę o wymiarach 32 / 22 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na niego ciemne ciasto całe a następnie na wierzch ciemnego położyć białe plamy i za pomocą końcówki łyżeczki połączyć jasne plamy pociągając po ciemnym cieście aby wyszła taka jakby MOZAJKA. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu się ciasta wyjąć go z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po lekkim przestudzeniu należy wyjąć je z blaszki razem z papierem aby nie zaparowało dno ciasta od blaszki


W czasie gdy ciasto na spokojnie sobie stygnie należy ugotować dowolny smak budyniu czyli : do garnka wlać dwie szklanki mleka i zagotować a w szklance mleka rozrobić dwa opakowania budyni aby nie było grudek, gdy mleko zaczyna się gotować dodać łyżkę masła miękkiego a następnie na już gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i ugotować go na gęsto cały czas mieszając. Jak już ciasto ostygło rozkroić go na dwa placki a z wierzchu górkę ściąć na równo, górki nie wyrzucać ponieważ przyda się do dekoracji góry ciasta. W misce zmiksować margarynę z cukrem ( polecam bardziej w krytym pojemniku ponieważ bardzo pryska już z dodanym budyniem ), do zmiksowanej margaryny z cukrem dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować na jednolitą masę ( krem może się lekko zważyć ale można go uratować dodając niewielką ilość gorącej gotowanej wody )


Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy spodnią część blatu ciasta położyć na dno blaszki w której piekliśmy ciasto ( ciasto można lekko nasączyć ja tak zrobiłam wodą z kwaskiem i cukrem ), przełożyć cały przygotowany krem budyniowy ( przyznam że lekko mi się zważył ale mimo to smak petarda ). Na krem położyć górny blat ciasta w którym była ścięta górka również nasączyć i na tą górę posmarować polewą kakaową ( ja robiłam na oko ale przepis na polewę jest w cieście które kiedyś piekłam Ciasto kakaowe z bitą śmietaną z tym że składniki polewy można zwiększyć ich ilość ). A na posmarowaną po całym cieście polewę należy skruszyć część ciasta które było ścięte z górki ciasta, tak przygotowane ciasto należy wstawić najlepiej na noc do lodówki 


Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i można już go zajadać do kawy ze znajomymi jak również z rodziną, dodanie do ciasta murzynek budyniu słony karmel był strzałem w dziesiątkę smak po prostu mega, jeżeli ktoś z Państwa woli aby mieć mniej pracy i być pewnym że krem się nie zważy można użyć kupnych kremów do ciast lub przygotować je na przykład z bitą śmietaną. Mimo wszystko ciasto polecam ponieważ dałam dwóm koleżankom i były zachwycone jego smakiem, może i jest przy nim trochę pracy ale naprawdę warto je przygotować choćby na WEKKEND 



A tak na koniec chciałabym się podzielić z Państwem moją wygraną na Smaker.pl jestem z siebie mega dumna 💗💗💗💗

Komentarze

Popularne posty