Reklama

Wyszukaj przepis

Białkowe naleśniki

Nie wiecie co zrobić z białkiem które zostaje wam na przykład po pieczeniu pączków ? Mam dla Państwa świetne rozwiązanie, ponieważ naleśniki uwielbiają chyba wszyscy więc podzielę się z wami przepisem na przepyszne naleśniki bez jajek a właśnie na samych białkach, naleśniki to najlepsze i najsmaczniejsze danie wśród dzieci ale nie tylko ponieważ dorośli także zachwycają się tą przekąską którą można spożywać na śniadanie jak również na kolację a nawet w środku dnia prawda ? Naleśniki na białkach to raczej danie niskokaloryczne z zastosowaniem białkowym który idealnie nadaje się po ciężkim treningu, tak więc jeżeli zaciekawił was mój pomysł to zapraszam poniżej 👇👇 do zapoznania się ze składnikami a także całościowym opisem oraz zdjęciami co i jak wykonać 

składniki:

  • 1 szklanka białek jaj,
  • 2 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szczypta soli drobnej

dodatkowo:

  • dowolny dżem lub twaróg

wykonanie:

Początkowo białko o temperaturze pokojowej przelać do miski i wsypać szczyptę soli zaczynać miksować od najniższych obrotów a następnie zwiększać obroty miksera i zmiksować na sztywną pianę, po ubiciu piany z białek stopniowo dodawać cukier i nadal miksować do czasu aż nie będzie wyczuwalny dodany cukier. Gdy piana jest już ubita na sztywno wtedy wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się mąki z pianą a po wymieszaniu wlać mleko o temperaturze pokojowej oraz olej także wymieszać łyżką a po wymieszaniu zmiksować dosłownie przez 1 minutę aby nie było grudek od mąki


Po zmiksowaniu ciasto powinno być lejące nie gęste, na patelnię o średnicy 24 centymetry wlać krople oleju rozprowadzić po całości i rozgrzać następnie wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej średnicy patelni gdy ciasto naleśnikowe zaczyna z wierzchu się ścinać a jego boki się zaczynają rumienić wtedy odwrócić na drugą stronę i również podsmażyć na rumiany kolor 


W ten sposób postępujemy z wszystkimi naleśnikami, z podanych w opisie składników wyszło mi 15 sztuk naleśników dla trzy osobowej rodziny w zupełności wystarczyło ( bynajmniej u nas ) ale mogą być dla dwóch osób a jeżeli ktoś z Państwa ma większą ilość osób w domu wystarczy zwiększyć ilość składników czyli podwoić a nawet potroić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu a następnie posmarować dowolnym dżemem ja użyłam swojskiego śliwkowo - jabłkowego Dżem śliwkowo-jabłkowy lub przygotować farsz z twarogu

Gotowe pyszne i pulchne a zarazem mięciutkie naleśniki białkowe podałam tak jak napisałam wyżej 👆 ze swojskim dżemem śliwkowo - jabłkowym z galaretką a do popicia było zimne prosto z lodówki mleko, każdy z Państwa może podać z czym tylko sobie życzy czyli z dowolnym dżemem lub twarogiem przygotowanym dowolnie lecz należy pamiętać o tym że naleśniki są przygotowane na słodko, przepis jak najbardziej polecam to dobry sposób na wykorzystanie białek kiedy nie wiemy co z nim zrobić a mamy dość zajadania bezowych czy kokosowych ciasteczek


Komentarze

Popularne posty