Reklama

Wyszukaj przepis

Szarlotka na cieście kruszonym z pianką od białek

Najlepszy sezon jaki mamy to ten kiedy dojrzewają nasze wspaniałe owoce czyli : jabłka, gruszki oraz wiele wiele innych które uwielbiamy, z tej właśnie okazji że mam swojskie postanowiłam przygotować szarlotkę - jabłecznik na cieście kruszonym z ubitą pianą z białek które pozostały z żółtek od ciasta. Jabłka można wykorzystać na wiele sposobów na przykład do ryżu z jabłkami lub ciast czy deserów a wy jak przetwarzacie pyszne jabłuszka ? Przepis który chcę wam podać z pewnością wyjdzie każdemu to ciasto nawet dla osób które nigdy nie miały styczności z pieczeniem ciast, jest ona zarówno dla początkujących jak również dla tych którzy już niejednokrotnie piekli szarlotki czy jabłeczniki. Tak więc zabieram za podzielenie się z wami przepisem który wymyśliłam w trakcie zabierania się za jego przygotowanie 😉

składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny TORTOWA,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka jajek rozmiaru M,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

piana z białek:

  • 3 białka jajek rozmiaru M,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • 2 kg swojskich jabłek przed obraniem,
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki,
  • 0,5 szklanki cukru ( można pominąć )

wykonanie:

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta to zabieramy się za jabłka, czyli zerwane prosto z drzewa lub zebrane z pod niego pyszne jabłka należy je umyć i osuszyć, następnie obrać wszystkie które przygotowaliśmy a po obraniu już wszystkich czyli całe 2 kg przygotować tarkę i wszystkie jabłka zetrzeć na tarce o jarzynowej. Po starciu już wszystkich jabłek przełożyć je na durszlak o małych oczkach i uciskając rękoma spowodować to aby odcisnąć z jabłek cały sok, po odciśnięciu soku starte jabłka przełożyć do miski wsypać przyprawę do szarlotki oraz cukier ale tylko w wypadku gdy jabłka są kwaśne, wszystko dokładnie wymieszać aby składniki połączyły się ze sobą

Gdy jabłka są już przygotowane zabieramy się za przygotowanie ciasta z kruszonki czyli do miski wsypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia następnie pokrojoną o temperaturze pokojowej margarynę a następnie dodać żółtka i śmietanę, wszystko wyrabiać ręką tylko do czasu aż składniki połączą się ze sobą tworząc kruszonkę. Po przygotowaniu kruszonki do blaszki 32/23 wyłożonej papierem do pieczenia na jej dno wysypać połowę przygotowanej kruszonki i na tą kruszonkę wyłożyć całe starte jabłka wyrównując po całości



Po przygotowaniu w blaszce kruszonki z jabłkami zabrać się za ubicie piany z białek czyli tak : przygotowane w misce białko posypać malutką szczyptą soli drobnej i ubijać do czasu uzyskania piany a następnie dodając po łyżce cukru nadal miksując doprowadzić do ubicia sztywnej i lśniącej piany, po ubiciu wsypać łyżkę suchego budyniu oraz łyżkę soku z cytryny i zmiksować do połączenia się w jedną całość. Gotową pianę z białek przełożyć na wyłożone jabłka i także wyrównać ją po całości a na wierzch piany z białek wysypać resztę pozostawionej kruszonki



Ja już całe ciasto zostało przygotowane należy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 190 stopni i do rozgrzanego wstawić blaszkę z ciastem a następnie piec go przez 55 do 60 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka z 10 minut przed końcem pieczenia można położyć folię aluminiową aby ciasto za bardzo się nie przypaliło. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu ciasto wstawić do lodówki nakrywając je folią aluminiową aby ciasto nie przeszło zapachem lodówki a w lodówce należy zostawić po to aby jabłka się związały ponieważ w czasie pieczenia zrobią się jakby  marmolada, następnego dnia wyjąć ciasto z blaszką z lodówki i oddzielić papier od ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem choć nie ma takiej konieczności



Ciasto po wyjęciu z lodówki fajnie się kroi chociaż kruszonka jest tak chrupiąca że w czasie krojenia na kawałki czasami ciasto się kruszy ale to w niczym nie przeszkadza ponieważ najważniejszy jest smak szarlotki a nie to czy dobrze się kroi czy się kruszy, taką swojską szarlotkę przygotowaną samodzielnie można podać do kawy lub herbaty. Idealnie również sprawdzi się jako ciasto na imieniny, urodziny czy wszelkiego rodzaju imprezy, smak szarlotki powala na kolana zniknęła bardzo szybko chyba dlatego że to ulubione ciasto mojego męża znaczy się to że mąż bardzo lubi ciasta z dodatkiem jabłek. Na drugi dzień ciasto robi się już miękkie co daje to że o wiele lepiej się go kroi



Komentarze

Popularne posty