Reklama

Wyszukaj przepis

SZYBKIE GOFRY Z ZIEMNIAKÓW Z DNIA POPRZEDNIEGO NA SŁONO

Nie macie pomysłu co zrobić z ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego? A znudziły wam się już kopytka, kluski czy inne dania mączne to właśnie tu was zaskoczę gdyż długo nie myśląc wpadł mi do głowy świetny pomysł na szybkie danie z takich właśnie ziemniaków zapytacie jakie to danie ? Otóż wymyśliłam właśnie pyszne z początku chrupiące później miękkie gofry ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego. Pomyślicie że to niemożliwe otóż zapewniam was że naprawdę warto takie przygotować nie tylko dla dorosłych ale i dzieci będą nimi zachwycone, dużo składników nie potrzebujemy aby mieć smaczną przekąskę lub nawet jako danie główne lub dodatek do dania głównego a co nam potrzebne? tylko składniki i oczywiście sprawna GOFROWNICA 😋

składniki:

  • 400 g ziemniaków ugotowanych z dnia poprzedniego,
  • 80 g sera żółtego plastry,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 3 łyżki z górką mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • olej do spryskania GOFROWNICY

wykonanie:

Do miski dodać ziemniaki z dnia poprzedniego utłuczone jak do obiadu lub przeciśnięte przez praskę a nawet można zmielić przez maszynkę ( lecz nie ma takiej potrzeby ), do przygotowanych ziemniaków wbić całe jajka, wsypać mąkę oraz sól a także dodać ser w plastrach pokrojony na małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej, po dodaniu tych składników wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników po czym wsypać czosnek niedźwiedzi i kolejny raz wymieszać, odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło i lekko zgęstniało od dodanej mąki


Po wyznaczonym czasie odstania przygotowanego ciasta ziemniaczanego rozgrzać GOFROWNICĘ następnie spryskać lub posmarować ją olejem nałożyć na każdą formę po 2 łyżki przygotowanego ciasta ziemniaczanego nakryć pokrywę GOFROWNICY i piec je przez 5 - 7 minut w zależności od GOFROWNICY na złoty kolor. Upieczone gofry studzić na kratce a po ostygnięciu przełożyć na talerz ale można zajadać jeszcze gorące tylko co wyjęte z GOFROWNICY kto jak woli


Gotowe gorące lub wystygnięte gofry można zajadać polane keczupem lub z majonezem kto jak lubi, takie gofry mogą być dodatkiem do obiadu podając do nich na przykład sztukę mięsa i dowolną surówkę a także mogą być jako podwieczorek dla dorosłych i dzieci przecież nie zawsze musi być na słodko zgadzacie się ze mną ? Jeśli tak to zapraszam do skorzystanie z tego przepisu. Dodam że z podanych składników wyszło mi 9 sztuk gofrów dla dwóch osób lecz jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy podwoić a nawet potroić ilość podanych składników, z całego serca życzę SMACZNEGO 



 

Komentarze

Popularne posty