Reklama

Wyszukaj przepis

Makowiec na cieście drożdżowym z masą makową przygotowaną z KOGEL - MOGEL

Lubicie makowce ? U mnie w domu to mąż jest fanem wszystkich makowców a jak jest u was ? Dziś mam dla was super przepis na makowiec przygotowany na cieście drożdżowym ze śmietaną i masą makową z puszki przygotowaną z jajkami ubitymi na KOGEL - MOGEL i wiórkami kokosowymi powiem wam w tajemnicy że to mój osobisty pomysł aby mak nie uciekał z ciasta żeby ładnie się trzymał a nie podczas krojenia rozpadał, ten pomysł to mój debiut a zarazem strzał w dziesiątkę. Może sam makowiec nie wyszedł mi piękny okrąglutki ale smak jego powala po prostu na kolana, w sumie wygląd nie świadczy że coś jest złe a ważne jest to jaki wyjdzie smak ciasta drożdżowego i farszu dodanego do niego zgodzicie się ze mną? Jeśli tak to serdecznie zapraszam do zapoznania się z całym przepisem i obejrzeniem zdjęć, postaram się opisać najbardziej jak tylko potrafię szczegółowo 😉

składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 szklanka śmietany 18 %,
  • 2 łyżki ciepłej wody

masa makowa:

  • 1 puszka maku z bakaliami 850 g,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 5 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

wykonanie:

Zanim zabierzemy się za przygotowanie makowca należy najpierw przygotować ciasto do niego czyli do miski wsypać mąkę robiąc przez środek wgłębienie, w to wgłębienie wsypać drożdże a na nie wlać ciepłą wodę czyli 2 łyżki delikatnie wymieszać zaś po bokach mąki wbić całe jajko, wlać śmietanę o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i wyrobić całość na jednolite gładkie ciasto. Po przygotowaniu ciasta odstawić je pod przykrytą ściereczką na czas przygotowania masy aby ciasto odpoczęło


W czasie gdy ciasto drożdżowe odpoczywa zabieramy się za przygotowanie masy makowej czyli tak : do miski wbić całe jajka dodać szczyptę soli i zmiksować na puszystą masę następnie dodając stopniowo cukier ubijać jajka na tak zwany KOGEL - MOGEL po dokładnym ubiciu jajek należy dodać cały mak z puszki, bułkę tartą oraz wiórki kokosowe i także zmiksować do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą. Po zmiksowaniu odstawić masę aby zgęstniała dzięki dodanej bułce tartej oraz wiórek kokosowych


W międzyczasie gdy masa powoli gęstnieje odpoczęte ciasto drożdżowe przełożyć na wysypany mąką blat kuchenny lub stolnicę i rozwałkować go nie za cienko według długości blaszki ( u mnie blaszka ma 35/12 ). Na już rozwałkowane całe ciasto przełożyć całą lekko zgęstniałą masę i dokładnie rozsmarować po całym rozwałkowanym cieście tak aby wszędzie była jednakowa grubość masy makowej, gdy już ładnie masa jest rozłożona zabieramy się za zwijanie makowca należy najpierw zwinąć ku środkowi boki i dół ciasta ( widoczne na zdjęciu )



Po zwinięciu ciasta według blaszki do samego końca należy wymierzyć większy kawałek papieru do pieczenia a następnie przełożyć na niego przygotowane ciasto i zwinąć papier nie za ciasno tak aby ciasto w nim miało trochę luzu, zwinięte w papier ciasto drożdżowe z makiem przełożyć do blaszki zwiniętym papierem ku dołowi blaszki i postawić na 15 - 30 minut aby lekko podrosło a przy okazji odpoczęło przygotowywane ciasto. Po podrośnięciu wstawić makowiec drożdżowy do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni druga półka od dołu w piekarniku i piec przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć do góry dnem na przygotowany ręcznik papierowy aby ciasto ostygło i nie zaparowało od blaszki




Gdy już ciasto drożdżowe ładnie ostygło wtedy odwrócić go na deskę dołem ku desce a w międzyczasie przygotować swój lukier ja dałam 5 łyżek cukru pudru i 2 - 3 łyżki gorącej wody całość wymieszać na jednolitą konsystencję a następnie polać przygotowane ciasto i jeśli ktoś ma ochotę można ozdobić dowolnie jak kto ma ochotę teraz w sklepach są dosłownie wszystkie posypki jakie sobie zażyczymy. Po zastygnięciu lukru ciasto już można kroić i nic się nie rozpada mak nie oddziela się od ciasta wyszedł makowiec dosłownie perfekcyjny



Tak jak pisałam wcześniej nie jest idealny bo nie jest okrągły ale to tylko dlatego że nie mam blaszki typowej do makowców a tylko do babek podłużną a dwa ciasto rosło jak szalone i samo z siebie zrobiło taki kształt ale przecież w niczym to nie przeszkadza ponieważ smak samego makowca wyszedł wyśmienity i jak to mąż mówi " super makowiec bo mak nie ucieka od ciasta " wszystko podczas spożywania zostawało w jednej całości.  Taki makowiec zdecydowanie nadaje się na święta Bożego Narodzenia jak również na Wielkanoc oraz dowolne przyjęcie a nawet na imprezę szkolną ale tylko wtedy gdy są fani makowców bo przecież nie każdy lubi takie ciasta



Komentarze

Popularne posty