Reklama

Wyszukaj przepis

ZUPA CHRZANOWA GOTOWANA NA MIĘSIE DROBIOWYM

Zupa kto ich nie lubi chyba każdy z nas wprowadza je do menu obiadowego, no chyba że się mylę ale akurat u nas w domu nie wyobrażamy sobie obiadu bez zupy nie ważne jaka aby tylko była zupa. Dlatego nie wiedząc ostatnimi dniami jaką by tu zupinę ugotować wymyśliłam sobie że zrobię chrzanową, chrzan miałam tak więc powstała pyszna zupa chrzanowa to już druga zupa w moim życiu, pierwszą jaką gotowałam w 2022 roku była to zupa chrzanowa z grzybami opieńki oczywiście leśnymi a ta teraz jest zwykła z ziemniakami ugotowana na swojskim kuprze drobiowym, zapewne będą komentarze że zupy to tylko na mięsie wieprzowym lub wołowych kościach się gotuje otóż tu się z wami nie zgodzę ponieważ zupy można gotować nie tylko na mięsach lecz na tłuszczu lub dodatku oleju ale to już decyzja każdego kto jak woli i jakie ma smaki. Tak więc podzielę się moim przepisem a Państwo samo zdecyduje czy ugotować taką czy po swojemu 

składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 1 duży kuper z korpusem swojskiego kurczaka,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 10 małych ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 - 10 średnich ziemniaków,
  • 5 łyżek z górką chrzan tarty,
  • 1 łyżka liści mrożonych lub świeżych lubczyka,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

dodatkowo:

  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 4 -5 jajek ugotowanych na twardo

wykonanie:

Do niewielkiego garnka wlać 1,5 litra zimnej wody a następnie do niej włożyć cały kuper z korpusem swojskiego kurczaka lub dowolne mięso a także wsypać suszone warzywa oraz wsypać przyprawę uniwersalną jak również dodając liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, całość zagotować na dużym ogniu a już po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i gotować na wolnym ogniu do pół miękkości mięsa zaś w trakcie gotowania zebrać największe szumowiny powstałe od gotującego się mięsa w wywarze. Gdy mięso jest już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę wymieszać i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości dodanych ziemniaków


Jak już ziemniaki są odpowiednio miękkie wtedy należy dodać chrzan tarty, wymieszać całość dokładnie aby chrzan rozszedł się po całej zupie i na bardzo wolnym ogniu pogotować przez 5 minut po wyznaczonym czasie wsypać mrożone lub świeże pokrojone liście lubczyka i gotować na wolniutkim ogniu do czasu przygotowaniu śmietany czyli : do salaterki przełożyć śmietanę, wsypać cukier i wlać kilkanaście łyżek wywaru z gotującej się zupy, całość dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek śmietany. tak jak wspomniałam w opisie gotowałam już chrzanową lecz inną wersję gdzie zostawiam wam link : zupa chrzanowa z grzybami

Po wymieszaniu a właściwie przygotowaniu śmietany z cukrem przelać ją do gotującej się zupy i za pomocą łyżki wymieszać aby śmietana się nie zważyła, po wymieszaniu całości kolejny raz na bardzo wolnym ogniu zagotować przez 2 minuty co jakiś czas zamieszać zupę aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Po zagotowaniu się całości garnek zdjąć z ognia i wsypać pierz, wymieszać i pozostawić na chwilę aby zupa nabrała smaku. Dodam tylko że zupa bardzo ładnie zgęstniała od dodania chrzanu i śmietany

Powiem Państwu w sekrecie że nie ma znaczenia na jakim mięsie gotuje się taką zupę ponieważ najważniejszy smak i jej aromat, jeżeli ktoś nie chce takiej zupy z ziemniakami to można z niej śmiało zrobić zupę krem lub ugotować bez ziemniaków a wtedy będziemy mieli taki ' Ala barszcz chrzanowy do ziemniaków ugotowanych osobno okraszonych na przykład słoninką do tego jajko ugotowane na twardo i mamy świetny dodatek na wielkanocny stół ale nie tylko, w formie zupy z jajkiem również ugotowanym na twardo mamy pierwsze danie obiadowe zapewnione a zupa jest naprawdę godna polecenia




Komentarze

Popularne posty