Reklama

Wyszukaj przepis

Swojskie ćwiartki kurczaka w sosie musztardowo - śmietanowym

Dzień dobry dziś mam dla was pyszny przepis na swojskie uda drobiowe, wiem że u mnie na blogu jest multum przepisów na przygotowanie udek czy ćwiartek z kurczaka jednak za każdym razem jest to inny przepis z którego zapewne korzystacie. Dlatego dziś podam wam świetny przepis na takie udka lecz w sosie który jest rewelacyjny a mianowicie musztardowy, myślę że zaciekawi was jego opis, nie ma w nim nic trudnego wystarczy aby mieć składniki i oczywiście chęci do przygotowania takiego dania. Moim mottem jest aby zjeść gorący obiad codziennie nie ważne jaki aby był ponieważ nie zawsze musi być przecież mięso mogą być kluski, kopytka czy choćby zupy kto jakie lubi ale ten gorący posiłek raz dziennie powinien być prawda ? 

składniki:

  • 1,200 kg swojskich ćwiartek kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżeczki cukru

wykonanie:

Na początek przygotować ćwiartki kurczaka czyli delikatnie je opłukać i osuszyć podzielić na części aby uda były osobno a pałki osobno następnie w miejscach gdzie jest skóra ponacinać w tak zwaną kratkę, gotowe mięso przełożyć do miski wsypując przyprawę do kurczaka oraz wlewając olej i dodając 2 łyżki musztardy całość dokładnie wmasować w każdy kawałek mięsa aby musztarda i przyprawy wchłonęły w nacięte miejsca, tak przygotowane ćwiartki podzielone na części w przyprawach odstawić na 15 minut żeby mięso nabrało smaku i aromatu przypraw

Po wyznaczonym czasie odstania mięsa drobiowego w przyprawach przygotować dużą patelnię po czym ją rozgrzać a na już rozgrzaną ułożyć przygotowane mięso skórą w stronę patelni i obsmażyć z każdej ze stron na mocniej rumiany kolor nawet można delikatnie przypalić będzie smaczniejszy sos lecz tą opcję można pominąć


Gdy już mięso drobiowe mamy ładnie podsmażone wtedy wlać 4 szklanki przegotowanej letniej wody oraz wsypać suszone warzywa i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso aby równo się udusiło do pełnej jego miękkości i wyparowania dodanej wody. Na koniec gdy już woda prawie wyparowała a mięso i suszone warzywa są w pełni miękkie przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z cukrem oraz gorącym wywarem od mięsa. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zwarzyła, chwilkę zagotować aż powstanie sos, zdjąć z ognia dodać suszony czosnek niedźwiedzi i zamieszać. Mięso gdy jest mięciutkie wtedy zaczyna odchodzić od kości gdzie jest to widoczne na fotografii 



Przygotowane mocno pachnące aromatyczne ćwiartki kurczaka w sosie musztardowo - śmietanowym podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszone sosem z mięsa a jako surówkę podałam sałatę lodową na słodko - kwaśno ze śmietaną, takim obiadem może najeść się dwie do czterech osób w zależności kto ile zajada, sos wyszedł tak smaczny że mąż który nie przepada za sosami poprosił o dokładkę, do popicia proponuję dowolny kompot lub zimne mleko prosto z lodówki. Swojskie mięsko drobiowe przygotowuje się dłużej niż kupne lecz mimo to jednak wolę swojskie ten smak mięsa jest nie do opisania po prostu rozpływa się w ustach



Komentarze

Popularne posty