Ciasto z zalewy od fasoli czerwonej w puszce
Nie wiem czy kiedyś robiliście czy raczej zawsze wylewacie zalewę z fasoli gdy przeznaczacie ją do zupy lub sałatki, podam wam fajny przepis na przepyszne ciasto które sama odkryłam myśląc "szkoda tej zalewy zobaczę czy uda się z niej ubić pianę". I tu wielkie zaskoczenie piana ubiła się idealnie dosłownie jakbym ubijała z białek, powiem wam sekrecie że jeszcze tak smacznego ciasta nie jadłam dlatego z wielką przyjemnością chcę się z Państwem podzielić moim odkryciem zapewniam będziecie zaskoczeni tak samo jak ja
składniki:
- 3/4 szklanki zalewy od fasoli białej lub czerwonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka rozmiar M,
- dowolny aromat
dodatkowo:
- 1 duża śliwka hiszpańska lub dowolne owoce
wykonanie:
Na początek odlać zalewę z fasoli do szklanki (fasolę można wykorzystać do zupy lub różnego rodzaju sałatek), następnie zalewę przelać do miski i zacząć ubijać na pianę można dodać szczyptę soli i tak ubijamy na pianę, gdy już jest dość ubita wtedy dodawać stopniowo cukier i ubijać na sztywną pianę do wykorzystania całego cukru. Jak już piana jest ubita idealnie należy wbić całe jajka i ubić do czasu aż połączą się z pianą, po zmiksowaniu wsypać mąkę, wlać olej oraz aromat dowolny (ja dałam migdałowy) i także całość zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
Jak już masa na ciasto jest przygotowana wtedy dowolną blaszkę (ja użyłam takiej na babki o średnicy 23 centymetry i wysokości 6 centymetrów) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć całą masę wyrównując jej wierzch po czym dużą śliwkę hiszpańską lub dowolne owoce umyć osuszyć i tak jak śliwkę pokroić w plasterki układając na wierzchu masy na ciasto. Tak przygotowane ciasto z zalewy od fasoli wstawić do nagrzanego piekarnika ustawiając go na 180 stopni i piec 55 minut do tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto i delikatnie nożem oddzielić od blaszki pozostawiając do całkowitego ostygnięcia
Po wystudzeniu całkowitym ciasta z blaszki przełożyć je na talerz do góry dnem (uwaga ciasto jest bardzo delikatne i mega mięciutkie), gotowe ciasto jeśli ktoś ma ochotę można dowolnie ozdobić na przykład polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Dodam od siebie że podczas pieczenia ciasto rośnie ponad formę a po upieczeniu opada ale proszę się nie przejmować zakalca nie będzie zapewniam
Tak jak już pisałam ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i delikatne bardzo ładnie będzie prezentować się na stole świątecznym i nie tylko, polecam każdemu kto nawet nie miał styczności z pieczeniem ciast zapewniam że uda się każdemu jeśli mi wyszło za pierwszym razem to wam też się uda 😉. Ciasto prezentuje się po prostu mega świetnie a dodanie owoców najlepiej kwaskowatych podkreśla smak tego ciasta
Teraz pokażę z wielką przyjemnością jak ciasto prezentuje się po rozkrojeniu naprawdę będziecie zaskoczeni jego smakiem i aromatem nie chcę się już powtarzać jak bardzo jest miękkie a co najważniejsze wcale nie jest suche. Koleżanka jadła je u mnie i była zaskoczona gdy jej powiedziałam z czego jest zrobione, powiedziała "że jeszcze tak smacznego ciasta nigdy nie jadła" no i to że z zalewy od fasoli nie spodziewała się że z tego można upiec ciasto. Taka babka nadaje się idealnie do kawy lecz nie tylko ale to już sami stwierdzicie do czego ono się nada, serdecznie polecam
Komentarze
Prześlij komentarz