Sałatka jarzynowo - makaronowa z piersią kurczaka
Często zostaje wam makaron na przykład z rosołu? nie macie pomysłu co z nim zrobić? w takim wypadku biegnę do was z wspaniałym pomysłem który jak zwykle powstał w mojej głowie w nocy zanim zasnęłam, nie wiem czy tez tak macie ale ja na przykład zanim pójdę spać to już myślę co przygotować kolejnego dnia na obiad 😂 nie mam zielonego pojęcia skąd mi się to bierze ale w sumie dobrze gdyż tylko wstaje i od razu biorę się za przygotowanie obiadu czy innego dania aby było można zjeść. I w taki sposób właśnie powstała sałatka którą chcę podzielić się z wami przepisem, makaron został mi z dnia poprzedniego gdzie osobno gotowałam do zupy mlecznej a że żal było mi wyrzucić bo nie marnuję jedzenia to myślę wykorzystam go do takiej właśnie sałatki jarzynowo - makaronowej tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 350 g piersi kurczaka,
- 400 g ugotowanego makaronu (u mnie falbanki),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 puszka groszku z marchewką,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki musztardy SAREPSKA,
- 3 z górką łyżki majonezu,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego
wykonanie:
Makaron ugotowany z dnia poprzedniego wyjąć z lodówki przełożyć do większej miski za pomocą dłoni rozklejając go go czyli oddzielić od siebie aby nie był w jednym kawałku lub drobno pokroić, następnie dodać pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka, groszek z marchewką bez zalewy a także ogórek także pokrojony w drobną kostkę odstawić a w międzyczasie przygotować pierś z kurczaka czyli na patelnię dodać łyżkę oleju rozgrzać go po czym dodać pierś kurczaka pokrojoną w kostkę wymieszaną z przyprawa do kurczaka i tak smażyć na rumiany złocisty kolor do czasu aż wyparuje woda która powstaje podczas smażenia kostki z piersi kurczaka, po usmażeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Gdy usmażona pierś z kurczaka już ostygła dodać ją do wcześniej przygotowanego makaronu z jajkami, groszkiem i ogórkiem, wsypać sól oraz pieprz po czym dodać musztardę i majonez całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki drewnianej lub zwykłej łyżki, wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Gotową sałatkę przełożyć do pojemnika szczelnie zamkniętego i tak można ją przetrzymywać do 3-4 dni o ile zostanie gdyż u mnie szybko zniknęła tak posmakowała domownikom, taką sałatkę można przygotować ze świeżym ogórkiem, pomidorem czy kto jak lubi decyzja należy do was
Powiem tak sałatka makaronowa z kurczakiem smakiem przypomina gyros dlatego napisałam że można ją przygotować z ogórkiem świeżym ale to zależy kto co lubi ja wymyśliłam właśnie taką co podaję przepis i jestem zachwycona bo smak był rewelacyjny i na pewno nie raz wrócę do tego przepisu aby taką przygotować, sałatka jest mało wymagająca pracy a smak godny polecenia no i nic się nie zmarnuje. Jak to moja mama mówi "dzieciaku ty nie zginiesz bo z niczego umiesz wyczarować coś" jestem dumna że mama tak uważa gdy byłam u niej i jej gotowałam była bardzo zadowolona, dodam że mama ma 75 lat i do dziś choć jest sama bo taty już nie ma gotuje sobie obiady codziennie. Wspomnianą sałatkę można zajadać z dowolnym pieczywem lub tak samą po prostu jako przekąskę
Komentarze
Prześlij komentarz