Tarta na kruszonce z rabarbarem i galaretkami
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego wczoraj zrobiłam pyszne ciasto z jego udziałem mam nadzieję że będziecie zachwyceni z tego przepisu tak samo jak ja i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem który sama stworzyłam, to jedno z najszybszych ciast jakie można wykonać fakt że rabarbar trzeba przygotować ale to już opiszę w całości przepisu. Uwielbiam piec ciasta różnego rodzaju a jeszcze jak się udadzą to moje i domowników serca się radują, rabarbar o którym mowa dobrze oczyszcza jelita jest również bogaty w błonnik pokarmowy, rabarbar ma kwaśny smak i dlatego idealnie nadaje się do słodkich ciast czy deserów jest również super dodatkiem do ciast czy bułek drożdżowych dlatego nie ma co się zastanawiać puki jest to korzystajmy
składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 kostka margaryny TORTOWA,
- 1 jajko rozmiar M,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
dodatkowo:
- 460- 500 g oczyszczonego rabarbaru,
- 2 galaretki KIWI-PIGWA 75 g każda,
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki cukru
wykonanie:
Na początek składniki na ciasto wyjąć z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej po czym do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz wbić całe jajko, wlać aromat dowolny ja dałam migdałowy gdyż go uwielbiam no i dodać pokrojoną drobniej margarynę całość za pomocą dłoni wyrobić tylko tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka nie ma potrzeby zwracania uwagi że gdzieś trafi się nie rozgnieciona margaryna gdyż w czasie pieczenia wszystko będzie dobrze. Przygotowaną kruszonkę pozostawić z boku blatu a w międzyczasie należy przygotować rabarbar który przyniesiemy z działki lub kupiony na bazarze
A rabarbar przygotowujemy tak: na patelnię dodać trzy łyżki wody następnie przełożyć oczyszczony rabarbar pokrojony drobniej i zacząć go smażyć w międzyczasie wsypując trzy łyżki cukru kryształ i tak smażyć do czasu aż rabarbar zrobi się lekko miękki i powstanie sok, po tej czynności rabarbar razem z sokiem przełożyć do salaterki ostudzić go, gdy już będzie wystygnięty wsypać obie galaretki-proszek i dokładnie wymieszać aby galaretki połączyły się z podsmażonym ostygniętym rabarbarem odstawić na chwilkę aby zaczął tężeć a w międzyczasie przygotować formę do tarty o średnicy 28 centymetrów należy wysmarować ją masłem lub margaryną i wysypać bułka tartą po całości formy łącznie z bokamiDo już przygotowanej formy na tarte wysypać większą część ciasta kruszonki i za pomocą dłoni ucisnąć go oraz wyłożyć na boki dociskając (widoczne na zdjęciach) po wyłożeniu ciasta ponakłuwać je widelcem aby w czasie pieczenia nie powstały pęcherzyki powietrza, po przygotowaniu ciasta w formie należy wyłożyć cały przygotowany wcześniej rabarbar rozsmarowując go po dnie formy a gdy już mamy wyłożony rabarbar z galaretkami wtedy mniejszą część pozostawionego ciasta kruszonki wysypać na wierzch po całości
Tak przygotowaną tarte należy wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni druga półka od dołu piekarnika i piec przez 50-55 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta, po wyznaczonym czasie pieczenia się tarty pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a gdy już ostygnie wyjąć i pozostawić na blacie kuchennym do czasu aż całkowicie ostygnie gdy już będzie chłodna można posypać cukrem pudrem lub udekorować według swego uznania
Upieczone i wystudzone ciasto najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin aby rabarbar z galaretkami zastygł a najlepiej na całą noc, po wyjęciu ciasto idealnie się kroi nie dość że ładnie wygląda to nawet bardzo dobrze się je kroi, jeśli zostanie tarta można przechować ją w pojemniku pokrojoną w kawałki szczelnie zamkniętym lub nawet zamrozić wkładając ją w papier do pieczenia a następnie do woreczka. Może nie wygląda za pięknie ale jest bardzo smaczna słodycz ciasta przegryza środek rabarbaru z galaretkami bardzo polecam upieczenie takiej tarty nie tylko ozdobą stołu majówkowego będzie ale również na wiele innych okoliczności w smaku ciasto petarda no i ta chrupka kruszonka po prostu rewelacja a tu jest moja tarta z jabłkami tarta
Komentarze
Prześlij komentarz