Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb z ziarnami z naczynia żaroodpornego

Witam serdecznie dziś polecę wam przepis na przepyszny chlebek z ziarnami własnego wypieku, nie ma to jak swojskie pieczywo prawda? Nie każdemu wychodzi ale tak szczerze nie ma w tym nic trudnego wystarczy trzymać się przepisu no i mieć składniki które zapewne każdy z nas ma je w domu. Uwielbiam zapach pieczącego się chleba lub bułek w domu ten zapach jest nie do opisania po prostu jakby było się w piekarni cały dom pachnie tym cudownym wypiekiem kto chciałby poczuć ten zapach a później smak to powinien jak najszybciej wziąć się za upieczenie takiego chlebka, co więcej mogę napisać chyba jedynie to że taki swojski chleb jest bardziej syty niż kupny i już jedną kromką można się najeść do syta 

składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7, 
  • 2 łyżki słonecznik łuskany,
  • 2 łyżki siemię lniane,
  • 1 łyżka sezam biały,
  • 1 łyżka sezam czarny

dodatkowo:

  • 1 łyżka masło miękkie

wykonanie:

Na początek do miski wsypać cukier oraz drożdże suszone po czym wlać ciepłą wodę NIE MOŻE BYĆ GORĄCA oraz wsypać 0,5 łyżeczki mąki całość zamieszać i tak przygotowane pozostawić pod przykrytą ściereczką do czasu pracy drożdży będzie widoczne gołym okiem jak drożdże pracują zaczną się pojawiać bąbelki powietrza oraz delikatna jakby pianka czyli fermentacja, gdy jest już widoczna praca drożdży należy wsypać mąkę 3,5 szklanki, sól oraz dowolne nasiona kto jakie lubi wszystko dokładnie zamieszać za pomocą ręki lub miksera (ja osobiście drożdżowe każdego rodzaju wolę przygotowywać ręcznie) a następnie wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie wszystkie dodane składniki w trakcie wyrabiania dosypać ostatnie 0,5 szklanki mąki i nadal wyrabiać aż nie będzie się kleiło do rąk ani miski. Wyrobione ciasto na chleb przełożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć ściereczką i pozostawić na godzinę aby zaczęło swoją pracę aby wyrosło

Gdy po wyznaczonym czasie odstania ciasta na chleb jest już ładnie wyrośnięte wtedy za pomocą ostrego noża dowolnie go ponacinać nakryć pokrywą od naczynia żaroodpornego (najlepiej gdy jest owalne naczynie wtedy wychodzi piękny chlebek jak w mim przepisie co kiedyś robiłam) chleb pszenny teraz robiłam w innym naczyniu gdyż tamto oddałam córce ale nie ważne naczynie ważny jest smak chleba jaki wyjdzie po upieczeniu

Przygotowane ciasto na chleb w naczyniu wstawić do zimnego piekarnika druga półka od dołu (najlepiej na kratce od piekarnika), nastawić piekarnik na 190 stopni i piec 45 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika czyli na rozgrzanie będzie 10 minut w zależności od piekarnika, po wyznaczonym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 30 minut do ładnego zarumienienia się chleba jeżeli ktoś woli bardziej przypieczony to piec dłużej, po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, odwrócić chlebuś i nakryć ściereczką pozostawiając do ostygnięcia 

Po ostygnięciu chlebek z wierzchu jest chrupiący a w środku zwarty czyli nie jest sztuczny a zbity, przyznam że kroiłam jeszcze lekko ciepły gdyż mąż nie mógł się doczekać "piętki" a jak u was mówi się na pajdę pierwszego krojenia u nas jeszcze "dupka" ale wiem że co rejon to są inne nazwy 😂. Przepis na mój chlebuś z czystym sumieniem mogę polecić całym sercem 💝, jeśli ktoś jeszcze nie piekł własnoręcznie chlebka to jak najbardziej polecam wyjdzie na pewno nawet osobom które nigdy nie miały styczności z pieczeniem swojskiego chleba. Taki chlebek można zajadać z samym masłem lub nawet jak to mówią pajda chleba ze smalcem swojskim smalec domowy z jabłkiem albo ze smalcem swojskim smalec z fasoli oraz kiszonym ogórkiem również swojskim ogórki kiszone

Komentarze

Popularne posty