Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik z mlekiem w proszku bez ciasta

Serniki to jedno z najbardziej lubianych ciast chyba w każdym domu zgadzacie się ze mną ? Jeszcze jest czas aby go upiec na Nowy Rok a nawet do kawy jest wspaniały wilgotny i bez ciasta. Chyba każdy sernik ma to do siebie że ładnie rośnie a po upieczeniu opada nie wiem dlaczego tak jest ? Widocznie to ich urok ale najważniejsze jest to że za każdym razem wychodzi co raz to smaczniejszy i nie ważne czy opadł czy też nie. Podobny sernik piekłam na Święta Bożego Narodzenia z tym że było z ciastem a tym razem bez ciasta i zmienione składniki bo nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła eksperymentowanie to moja druga domena w kuchni bardzo lubię coś zmienić w daniach z przed mego dzieciństwa dziadek gotował inaczej mama również a ja powtarzam ich dania choć bardzo często coś zmieniam aby nie było identycznie, zmiana także jest potrzebna jak w życiu tak i w kuchni 😚😚😚😚😚, muszę być silna 💪💪💪💪💪 dla mojej rodziny jak również dla siebie i po mimo coraz silniejszego bólu kręgosłupa jakoś daję rade bo kto jak nie ja 😂😂😂😂😂

składniki :

1 kg twarogu z wiaderka,

2 szklanki cukru,

8 jajek rozmiar M,

1,5 szklanki oleju,

2 budynie malinowe 40 g każdy,

2,5 szklanki mleka w proszku - szklanka poj. 210 ml,

2 szklanki mleka 3,2 %


wykonanie : Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier kryształ ( najlepiej gdy jest drobny ), wszystko dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą puszystą masę jajeczną. Do już zmiksowanej masy przełożyć cały twaróg oraz wsypać przygotowany budyń malinowy lub według swego uznania całość dokładnie zmiksować do połączenia się w jedną całość dodanych składników



Do zmiksowanej masy jajecznej z twarogiem i budyniem wsypać mleko w proszku oraz wlać mleko płynne oraz olej i również zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość. Zmiksowaną masę przelać do blaszki 36 na 25 najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu, po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu polać polewą i można posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do lodówki


Upieczony i schłodzony sernik jest bardzo wilgotny i smaczny. Ja blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i nie był to dobry pomysł ponieważ ciężko było wyjąć pierwszy kawałek sernika dalej już poszło w miarę ok. Serdecznie polecam taki sernik ponieważ warty jest tego aby go skosztować







Komentarze

Popularne posty