Czarny biszkopt
składniki:
8 jajek,
2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki,
1 szklanka kakao
wykonanie:
Jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao, zmiksować. Do blaszki 34 *24 wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 40 - 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na dwie części, nasączyć (ja nasączam kawą rozpuszczalną - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 2 szklankach wody).Dodać dowolną masę może być budyniowy krem (u mnie bita śmietana ze śnieżkami).Biszkopt zawsze wychodzi a nasączony gorzką kawą rozpuszczalną smakuje rewelacyjnie


Komentarze
Prześlij komentarz