składniki na ciasto : 0,5 kg mąki,5 żółtek,1 kostka margaryny,pół szklanki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa kokosowa : 500 g śmietany 18% lub 12%,200 g wiórek kokosowych,1 szklanka cukru,5 białek.
wykonanie:z mąki i reszty składników wyrobić ciasto.Wstawić na parę minut do lodówki,w między czasie przygotować masę kokosową,wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami,gotować 2-3 min.ostudzić masę.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy kokosowej.3/4 ciasta rozsypać na wysmarowaną i wysypaną bułką blaszkę lub na papier do pieczenia,na ciasto masę kokosową,na masę wysypać resztę ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz