Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 7 sierpnia 2019

Zakwas na żurek




składniki: 6 łyżek mąki żytniej chlebowej (typ 720 lecz najlepszy typ typ 2000),500 ml wody przegotowanej letniej,4 duże ząbki czosnku,3 listki laurowe,5 ziaren ziela angielskiego.


wykonanie: Do słoika większego wsypać mąkę, dodać wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać,Następnie dodać listki i ziele, zamieszać.Słoik nakryć gazą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Zakwas mieszać codziennie (łyżką drewnianą), gdy pachnie i smakuje kwaskowato to znak że jest już gotowy (trwa to od 5 - 7 dni).Gotowy przelać do butelki lub pozostawić w słoiku. Szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu