Kuchnia domowa Agi.

Chleb z mąki żytniej chlebowej.

Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.

 składniki : 2 szklanki mąki chlebowej żytniej ( szklanka - kubek arcoroc ),
1,5 szklanki mąki luksusowej pszennej typ - 550,
1 łyżeczka cukru,
0,5 łyżki soli,
30 g drożdży,
4 łyżki oleju,
1,5 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej ).
 wykonanie : Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką.



 Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
 Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika.

 Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia.



Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...