Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb z mąki żytniej chlebowej

Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka

składniki:

2 szklanki mąki chlebowej żytniej ( szklanka - kubek ARCOROC ),
1,5 szklanki mąki luksusowej pszennej typ - 550,
1 łyżeczka cukru,
0,5 łyżki soli,
30 g drożdży,
4 łyżki oleju,
1,5 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )

wykonanie:

Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką




Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia

Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika


Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia




Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam



Komentarze

Popularne posty