Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 4 lutego 2020

Kluski śląskie z dziurką i sosem z piersi kaczki.

Dziś na obiad kluski wymyślałam bo taką zachciankę miałam do tego sos z piersi kaczki i fajne są smaczki, ogórkiem kiszonym zagryzam i kwasi mi się mina. Obiad wyszedł wspaniały i doskonały. Jeśli są tu fani klusek zapraszam serdecznie po przepis, moim zdaniem kluchy wyszły idealne.

 składniki : 2 kg ziemniaków,
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka - kubek arcoroc ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka.
 wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i wstawić do osolonej wody, ugotować. Odlać, osuszyć i ostudzić.
 Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajka oraz obie mąki.

Całość wyrobić na gładką masę (dobrze wyrobione nie klei się do rąk ). Gotowego ciasta brać mały kawałek i w ręku formować kulkę.

 Uformowaną kulkę lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. tak przygotowane kluski ułożyć na ściereczce. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, doprowadzić do gotowania.
 Na gotującą się wodę wkładać kluski i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ugotowane wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.


 Kluski wyszły bardzo smaczne dodatkowo zrobiłam do nich sos z piersi kaczki no i swój ogórek kiszony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu