Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski śląskie z dziurką i sosem z piersi kaczki

Dziś na obiad kluski wymyślałam bo taką zachciankę miałam do tego sos z piersi kaczki i fajne są smaczki, ogórkiem kiszonym zagryzam i kwasi mi się mina. Obiad wyszedł wspaniały i doskonały. Jeśli są tu fani klusek zapraszam serdecznie po przepis, moim zdaniem kluchy wyszły idealne

składniki:

2 kg ziemniaków,
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka - kubek ARCOROC ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka

wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i wstawić do osolonej wody, ugotować. Odlać, osuszyć i ostudzić

 Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajka oraz obie mąki


Całość wyrobić na gładką masę (dobrze wyrobione nie klei się do rąk ). Gotowego ciasta brać mały kawałek i w ręku formować kulkę


Uformowaną kulkę lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. tak przygotowane kluski ułożyć na ściereczce. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, doprowadzić do gotowania

Na gotującą się wodę wkładać kluski i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około5 minut. Ugotowane wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz


Kluski wyszły bardzo smaczne dodatkowo zrobiłam do nich sos z piersi kaczki no i swój ogórek kiszony


Komentarze

Popularne posty