Flaczki ze skórek wieprzowych
Witam serdecznie dziś podam wam przepis na flaczki inne niż tradycyjne. Pamiętam to danie z dzieciństwa jak było świniobicie wtedy mama właśnie takie danie nam gotowała, może nie jest to zdrowe ale raz na jakiś czas można zjeść i poznać nowy smak. Teraz nie każdy może mieć własne świnki ale skóry można zamówić w sklepie, jeśli ktoś się nie brzydzi to polecam to danie
składniki:
2 duże marchewki,
2 czubate łyżki majeranku,
2 przyprawy do flaków po 20 g każda,
1 średni ząbek czosnku,
1 łyżeczka cukru,
4 małe liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
dowolna przyprawa z solą
Wykonanie:
Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i gotować je do pełnej miękkości. W międzyczasie gdy skóry się gotują przygotować marchew zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Gdy skóry są już mięciutkie wyjąć je do ostudzenia. A do wody w której się gotowały dodać startą marchew, ziela angielskie i liście laurowe gotować na wolnym ogniu do czasu aż pokroimy skóry w paseczki
Gdy skórki mamy już pokrojone przygotować przyprawę, paseczki skórek dodać do gotującej się marchwi z wywarem od skór, dodać również majeranek oraz przyprawy chwilę pogotować z przyprawami w międzyczasie dodając ulubiona przyprawę z solą oraz cukier do smaku
Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i tylko zagotować aby czosnek nie stracił swojej wartości, flaki ze skór są idealnie ugotowane w momencie kiedy się gotują pojawia się na ich wierzchu skorupka jest to widoczne gołym okiem
Tak przygotowane flaczki można podać z chlebem lub bułką kto jak woli. Flaki ze skór wieprzowych są bardzo smaczne bogate w Kolagen idealne do wielu potraw lecz nie każdy o tym wie, idealnie sprawdzają się również do przygotowania swojskich wędlin takich jak na przykład salceson
Komentarze
Prześlij komentarz