Reklama

Wyszukaj przepis

Flaczki ze skórek wieprzowych

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na flaczki inne niż tradycyjne. Pamiętam to danie z dzieciństwa jak było świniobicie wtedy mama właśnie takie danie nam gotowała, może nie jest to zdrowe ale raz na jakiś czas można zjeść i poznać nowy smak. Teraz nie każdy może mieć własne świnki ale skóry można zamówić w sklepie, jeśli ktoś się nie brzydzi to polecam to danie

składniki:

1,5 kg skór wieprzowych,
2 duże marchewki,
2 czubate łyżki majeranku,
2 przyprawy do flaków po 20 g każda,
1 średni ząbek czosnku,
1 łyżeczka cukru,
4 małe liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
dowolna przyprawa z solą

Wykonanie:

Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i gotować je do pełnej miękkości. W międzyczasie gdy skóry się gotują przygotować marchew zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach

Gdy skóry są już mięciutkie wyjąć je do ostudzenia. A do wody w której się gotowały dodać startą marchew, ziela angielskie i liście laurowe gotować na wolnym ogniu do czasu aż pokroimy skóry w paseczki



Gdy skórki mamy już pokrojone przygotować przyprawę, paseczki skórek dodać do gotującej się marchwi, dodać również majeranek oraz przyprawy chwilę pogotować z przyprawami w międzyczasie dodając ulubiona przyprawę z solą oraz cukier do smaku


 Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i tylko zagotować


 Tak przygotowane flaczki można jeść z chlebem lub bułką kto jak woli



Komentarze

Popularne posty