Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 15 lutego 2020

Flaczki ze skórek wieprzowych.

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na flaczki inne niż tradycyjne. Pamiętam to danie z dzieciństwa jak było świniobicie wtedy mama właśnie takie danie nam gotowała, może nie jest to zdrowe ale raz na jakiś czas można zjeść i poznać nowy smak. Teraz nie każdy może mieć własne świnki ale skóry można zamówić w sklepie, jeśli ktoś się nie brzydzi to polecam to danie.

 składniki : 1,5 kg skór wieprzowych,
2 duże marchewki,
2 czubate łyżki majeranku,
2 przyprawy do flaków po 20 g każda,
1 średni ząbek czosnku,
1 łyżeczka cukru,
4 małe liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
dowolna przyprawa z solą.
Wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i gotować je do pełnej miękkości. W międzyczasie gdy skóry się gotują przygotować marchew zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
 Gdy skóry są już mięciutkie wyjąć je do ostudzenia. A do wody w której się gotowały dodać startą marchew, ziela angielskie i liście laurowe gotować na wolnym ogniu do czasu aż pokroimy skóry w paseczki.


 Gdy skórki mamy już pokrojone przygotować przyprawę, paseczki skórek dodać do gotującej się marchwi, dodać również majeranek oraz przyprawy chwilę pogotować z przyprawami w międzyczasie dodając ulubiona przyprawę z solą oraz cukier do smaku.

 Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i tylko zagotować.

 Tak przygotowane flaczki można jeść z chlebem lub bułką kto jak woli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu