Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 13 marca 2020

Makaron domowy biały oraz z koperkiem.

Jak już wiecie jestem u przyjaciółki jutro wyjeżdżam już do domu, bardzo mnie prosiła abym jej zrobiła mój makaron, więc długo nie myślałam i szybko go wykonałam. Przyjaciółka zachwycona ponieważ makaron wykonany a ona chce go sobie wysuszyć aby mieć do dań jakie tylko sobie zachce. Bardzo chętnie również z wami podzielę się moim przepisem.

 składniki : 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju.

dodatkowo : Pół pęczka kopru.
 wykonanie : Do miski wsypać mąkę dodać jajko oraz sól. Następnie wlać ciepłą wodę i wymieszać łyżką do połączenia się wody z mąką.
 Kolejnym krokiem jest wyrobienie całości za pomocą ręki lub miksera z widełkami do połączenia się całości. Jak już wszystko się połączyło dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego oleju w ciasto ( ciasto jest mięciutkie i elastyczne ).

 Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną część położyć w drugiej miseczce i przykryć ściereczką aby odpoczęło.
 Pierwszą część ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, obsypać również ciasto z wierzchu. Rozwałkować dość cienko obsypując obficie mąką. Jak już jest rozwałkowane na potrzebną nam grubość, pokroić je na mniejsze paski i również obsypać mąką.


 Obsypane paski zwijać w ruloniki i na desce za pomocą noża ucinać dowolną grubość makaronu. Tak pokrojony makaron rozwijać i położyć na ściereczce, ( można jeszcze obsypać mąką aby się nie skleił ).

 Tak przygotowany makaron idealnie nadaje się do rosołu lub pomidorowej czy jak to zauważyłam dużo ludzi robi zupy grzybowe lub pieczarkowe z makaronem.
 Do drugiej części ciasta wkroić drobno pokrojony koperek i wyrabiać tak długo aż koper wchłonie się w ciasto, również odłożyć pod ściereczkę aby ciasto odpoczęło.

 Gdy już ciasto odpoczęło tak około 10 minut wyłożyć go na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na dowolną grubość obsypując obficie mąką, następnie postępować jak z makaronem białym czyli: zwijać każdy pasek w rulon i kroić na dowolną grubość makaronu.


 Taki makaron z koperkiem świetnie nadaje się np. do sosu pieczarkowego lub innego dania które uwielbiacie. Serdecznie polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu