Makaron domowy biały oraz z koperkiem.
Jak już wiecie jestem u przyjaciółki jutro wyjeżdżam już do domu, bardzo mnie prosiła abym jej zrobiła mój makaron, więc długo nie myślałam i szybko go wykonałam. Przyjaciółka zachwycona ponieważ makaron wykonany a ona chce go sobie wysuszyć aby mieć do dań jakie tylko sobie zachce. Bardzo chętnie również z wami podzielę się moim przepisem.
składniki : 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju.
dodatkowo : Pół pęczka kopru.
wykonanie : Do miski wsypać mąkę dodać jajko oraz sól. Następnie wlać ciepłą wodę i wymieszać łyżką do połączenia się wody z mąką.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie całości za pomocą ręki lub miksera z widełkami do połączenia się całości. Jak już wszystko się połączyło dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego oleju w ciasto ( ciasto jest mięciutkie i elastyczne ).
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną część położyć w drugiej miseczce i przykryć ściereczką aby odpoczęło.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, obsypać również ciasto z wierzchu. Rozwałkować dość cienko obsypując obficie mąką. Jak już jest rozwałkowane na potrzebną nam grubość, pokroić je na mniejsze paski i również obsypać mąką.
Obsypane paski zwijać w ruloniki i na desce za pomocą noża ucinać dowolną grubość makaronu. Tak pokrojony makaron rozwijać i położyć na ściereczce, ( można jeszcze obsypać mąką aby się nie skleił ).
Tak przygotowany makaron idealnie nadaje się do rosołu lub pomidorowej czy jak to zauważyłam dużo ludzi robi zupy grzybowe lub pieczarkowe z makaronem.
Do drugiej części ciasta wkroić drobno pokrojony koperek i wyrabiać tak długo aż koper wchłonie się w ciasto, również odłożyć pod ściereczkę aby ciasto odpoczęło.
Gdy już ciasto odpoczęło tak około 10 minut wyłożyć go na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na dowolną grubość obsypując obficie mąką, następnie postępować jak z makaronem białym czyli: zwijać każdy pasek w rulon i kroić na dowolną grubość makaronu.
Taki makaron z koperkiem świetnie nadaje się np. do sosu pieczarkowego lub innego dania które uwielbiacie. Serdecznie polecam.
składniki : 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju.
dodatkowo : Pół pęczka kopru.
wykonanie : Do miski wsypać mąkę dodać jajko oraz sól. Następnie wlać ciepłą wodę i wymieszać łyżką do połączenia się wody z mąką.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie całości za pomocą ręki lub miksera z widełkami do połączenia się całości. Jak już wszystko się połączyło dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego oleju w ciasto ( ciasto jest mięciutkie i elastyczne ).
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną część położyć w drugiej miseczce i przykryć ściereczką aby odpoczęło.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, obsypać również ciasto z wierzchu. Rozwałkować dość cienko obsypując obficie mąką. Jak już jest rozwałkowane na potrzebną nam grubość, pokroić je na mniejsze paski i również obsypać mąką.
Obsypane paski zwijać w ruloniki i na desce za pomocą noża ucinać dowolną grubość makaronu. Tak pokrojony makaron rozwijać i położyć na ściereczce, ( można jeszcze obsypać mąką aby się nie skleił ).
Tak przygotowany makaron idealnie nadaje się do rosołu lub pomidorowej czy jak to zauważyłam dużo ludzi robi zupy grzybowe lub pieczarkowe z makaronem.
Do drugiej części ciasta wkroić drobno pokrojony koperek i wyrabiać tak długo aż koper wchłonie się w ciasto, również odłożyć pod ściereczkę aby ciasto odpoczęło.
Gdy już ciasto odpoczęło tak około 10 minut wyłożyć go na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na dowolną grubość obsypując obficie mąką, następnie postępować jak z makaronem białym czyli: zwijać każdy pasek w rulon i kroić na dowolną grubość makaronu.
Taki makaron z koperkiem świetnie nadaje się np. do sosu pieczarkowego lub innego dania które uwielbiacie. Serdecznie polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz