Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 21 sierpnia 2020

Kluski pszenne.

Witajcie kochani jak wam mija dzień mi nawet w miarę najpierw byliśmy w mieście a po obiadku pojechaliśmy nad jezioro, no w końcu też nam się od życia należy. Podam wam przepis na bardzo szybki w wykonaniu obiad, nie trzeba dużo się przy nim napracować a smakuje bardzo smacznie, przepis podał mi mój mąż a koleżanka powiedziała że z wodą gazowaną o wiele lepsze i przyznaję jej rację ode mnie to że nie dałam jajka i są jeszcze smaczniejsze niż te co robiłam do tej pory.

składniki :
5 szklanek mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
3,5 szklanki wody mocno gazowanej,
1 łyżeczka soli.
wykonanie : Zanim zaczniemy mieszać całe ciasto wstawić wodę lekko ją soląc i pozostawić na gazie aby się zagotowała. W międzyczasie do miski wsypać mąkę oraz sól, dodać wodę gazowaną ( można dodać tylko trzy szklanki będzie bardziej gęste ja wolałam luźniejsze ).
Gdy już mamy wlaną wodę gazowaną całość dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżką. Jak woda w garnku już się gotuje, łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać małą ilość ciasta i wkładać do gotującej się wody. Od czasu zagotowania się klusków i wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około trzech minut.


Gotowe czyli ugotowane kluski wyciągać z garnka za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i od razu gorące podawać kto z czym lubi. U mnie były dziś podane ze skwarkami przetopionymi ze słoniny oraz do całości ryba tilapia posolona obtoczona w mące i usmażona. Mówię wam taki obiad to szybkie rozwiązanie jeśli ktoś się bardzo śpieszy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu