Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki z siary krowiej.

Wczoraj zrobiłam naleśniki ale inne niż tradycyjne ponieważ z siary krowiej, kto ma krowy wie co to jest a mianowicie jest to mleko po wy cieleniu się krowy, najlepsza na placki czy naleśniki jest ta z trzeciego doju po wy cieleniu się krowy. Taką siarę daje się małemu cielaczkowi. To kolejny smakołyk z lat mojego dzieciństwa mama nam smażyła takie naleśniki i jedliśmy je same lub z dżemem czy cukrem kto z czym miał ochotę.

składniki:

600 ml krowiej siary,
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
0,5 szklanki wody gazowanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olej do smażenia.

wykonanie: 

Do miski wlać siarę przez sitko, wsypać mąkę proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Następnie wlać wodę gazowaną i dokładnie wymieszać chochelką do połączenia się ciasta z wodą gazowaną.


Na patelnię do naleśników wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go. Chochlą wlewać ciasto naleśnikowe i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.


Usmażone naleśniki układać na talerzu. Następnie smarować powidłami lub kto z czym ma ochotę i zawijać dowolnie. Z tego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk naleśników.


Naleśniki nie są tak mięciutkie jak tradycyjne ale zapewniam że są bardzo syte i smaczne. Trzynaście naleśników starczyło na trzy dorosłe osoby a i nawet było za dużo ponieważ zostały jeszcze. Takie naleśniki można zajadać ze szklanką gorącego mleka lub kakao.




Komentarze

Popularne posty