Naleśniki z siary krowiej.
składniki:
600 ml krowiej siary,2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
0,5 szklanki wody gazowanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olej do smażenia.
wykonanie:
Do miski wlać siarę przez sitko, wsypać mąkę proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Następnie wlać wodę gazowaną i dokładnie wymieszać chochelką do połączenia się ciasta z wodą gazowaną.
Na patelnię do naleśników wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go. Chochlą wlewać ciasto naleśnikowe i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki układać na talerzu. Następnie smarować powidłami lub kto z czym ma ochotę i zawijać dowolnie. Z tego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk naleśników.
Naleśniki nie są tak mięciutkie jak tradycyjne ale zapewniam że są bardzo syte i smaczne. Trzynaście naleśników starczyło na trzy dorosłe osoby a i nawet było za dużo ponieważ zostały jeszcze. Takie naleśniki można zajadać ze szklanką gorącego mleka lub kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz