Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z płuckami

Przedstawię wam kolejne danie które kojarzy mi się z moim dzieciństwem, dla niektórych pewnie to będzie BLE, fuj itp. dla mnie nie. Jak u was nazywa się płucka ? bo u nas mówią na nie również lekkie. Powiem wam że to danie jest najlepszym i najsmaczniejszym daniem z mego dzieciństwa, choć ja nie jestem wybredna co do jedzenia. A pierogi uwielbiam robić a jeszcze bardziej jeść

składniki na farsz:

1,5 kg ugotowanych płuc wieprzowych,
2 cebule 300 g,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
2 kawałki słoniny 200 g

składniki na ciasto:

4,5 szklanki mąki tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki przegotowanej gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju

wykonanie:

Płuca dwa kilogramy i dwieście gram ugotować w osolonej wodzie do miękkości dzień wcześniej, ugotowane przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Następnego dnia zmielić płucka w maszynce z drobnym sitkiem

Gdy mamy już zmielone płucka na patelnię dodać około trzech łyżek smalcu ze skwarek i usmażyć na tym smalcu cebulkę na lekko brązowo, dodać do zmielonych płucek usmażoną cebulkę i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia się płucek z cebulką

Jak już mamy przygotowany farsz z płucek. Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać gorącą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać do połączenia się mąki z wodą aby mąka się nie zaparzyła


Jak już łyżką mamy wymieszaną mąkę z wodą gorącą, wtedy ręką wyrabiać ciasto ( uwaga ponieważ ciasto jest mocno gorące ). Gdy mamy już wyrobione ciasto i czuć jego miękkość wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Wyrobione pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło




Gdy ciasto odstało swój czas aby odpoczęło podzielić je na trzy części. Każdą z części położyć na stolnicy wysypanej mąką, wierzch ciasta również obsypać mąką. Ciasto jest bardzo mięciutkie i pomimo odstania swego czasu cały czas jest cieplutkie



Każdy kawałek ciasta rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Brać jedno wycięte kółko rozciągnąć je dłońmi i nałożyć łyżkę przygotowanego farszu



Zlepiając pierogi zaczynamy kleić od środka następnie od boków i skleić całe dowolnie ( ja poszłam na łatwiznę i sklejałam normalnie nie ozdobnie ale kiedyś wymyślę inny wzorek )


Z tego przepisu wyszło mi pięćdziesiąt pięć sztuk pierogów. Do garnka wlać wodę posolić ją, gdy się zagotuje woda wkładać pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch zmniejszyć ogień i gotować na wolnym około 5 minut co jakiś czas zamieszać



Ugotowane pierogi wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotujących się pierogów. Najlepiej układać je tak aby się nie skleiły, ponieważ po ostygnięciu będą się rozrywać jak będą posklejane

Tak przygotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoninki. To kolejne danie i wspomnienia z mego dzieciństwa, tanie a jakie smaczne. Ciasto na pierogi wyszło mi tak idealne i mięciutkie że aż rozpływało się w ustach i nawet po ostygnięciu nadal są mięciutkie


Komentarze

Popularne posty