Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 15 października 2020

Kluski pszenne kładzione oraz plastry łopatki duszone w cebuli.

Witajcie w czwartek dziś nie miałam ochoty na gotowanie ale się przemogłam ponieważ na suchym ciężko przeżyć jeśli człowiek jest nauczony do codziennego gotowania. Tak więc kluchu to szybkie danie lecz nad łopatką schodzi trochę czasu ale warto dla takiego smaku. Moja rodzinka takie kluski mogłaby jeść codziennie, no ale bez przesady urozmaicenie dań musi być.

składniki :

1 kg łopatki chudej,

3 małe cebule 200 g,

4 łyżki oleju,

2 liście laurowe,

4 ziela angielskie,

1 łyżeczka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,

0,5 łyżki przyprawy do mięsa,

sól i pieprz czarny,

2 szklanki wody przegotowanej.


kluski :

5,5 szklanki mąki Basia ( szklanka pojemność 210 ml ),

3 szklanki wody gazowanej,

1 płaska łyżeczka soli.


wykonanie : Przygotować łopatkę pokroić ją w plastry po dwa dwa i pół centymetra. Następnie każdy plaster ubić tłuczkiem do kotletów ja na schabowe, posolić z każdej strony i posypać pieprzem czarnym mielonym tuż przed przygotowaniem.



Jak już mamy przygotowane plastry łopatki, na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go, ułożyć wszystkie plastry i obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor. Gdy mamy już ładnie obsmażone plastry łopatki wlać dwie szklanki przegotowanej letniej wody dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę do mięsa i przyprawę pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią, Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas przekręcając mięso.


Gdy mięso w czasie duszenia robi się już miękkie i wyparowało półtorej szklanki wody dodać cebulę pokrojona w piórka i nadal dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie takie że prawie się rozpada i wyparuje z mięsa wody tyle że powstanie sos, Z piętnaście minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę. ( widoczne na zdjęciu ). 
W czasie gdy mięso jeszcze ostatki minut się dusi bez pokrywki, przygotować kluski, do miski wsypać mąkę, wsypać sól oraz wlać wodę gazowaną całość wymieszać łyżką do czasu połączenia się mąki z wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. 
Jak już mamy przygotowane ciasto, wtedy do garnka wlać wodę osolić i zagotować. Następnie moczyć łyżkę w gotowanej wodzie nabierać małą ilość ciasta i wkładać do gotującej się wody, zmniejszyć gaz i od czasu wypłynięcia klusek na wierz gotować je na wolnym ogniu do trzech minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody, układać na talerzu.
Ugotowane kluseczki podałam z łopatką uduszoną w cebuli oraz grzybami prawdziwkami z tego roku które robiłam w occie. Obiad wyszedł bardzo smaczny a mięso z łopatki rozpływało się w ustach. Najdłuższy czas oczekiwania był przy zrobieniu mięsa ale efekt końcowy nie do opisania.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu