Reklama

Wyszukaj przepis

Mleczna z dynią i zacierkami.

Jestem ciekawa czy lubicie zupy mleczne ? My bardzo lubimy a jedna z nich to właśnie mleczna z dynią nie musi być koniecznie z zacierkami ale mój mąż właśnie woli z zacierką. Co jak co ale mleczna zupka bardzo rozgrzewa bynajmniej ja tak mam jak zjem taką zupkę to cała jestem mokra. Zupę mleczną z dynią pamiętam z lat mojego dzieciństwa nie mieliśmy jej często za to mąż bardzo często jadał właśnie takie zupki to on mi przypomniał jak ją gotować. Zrobiłam zacierki z  Mąki Szymanowskiej którą można zakupić w sklepie internetowym (  https://www.skleppm.pl/ ).

składniki :

1,5 litra mleka 3,2 %,

650 g młodej dyni.


zacierki :

8 z górką łyżek mąki ( u mnie  Mąki Szymanowskiej ),

20 łyżek wody.


wykonanie : Do garnka wlać na dno trochę wody jak się zagotuje wtedy wlać mleko i zagotować. W międzyczasie puki mleko się zagotuje przygotować dynię. Obrać ją ze skóry i pokroić na małe cienkie kwadraciki. Gdy już mleko się zagotuje dodać przygotowaną dynię, jak zacznie mleko z dynia się gotować wtedy zmniejszyć gaz i gotować do miękkości dyni.



W czasie gdy mleko z dynią gotuje się na wolnym ogniu, przygotować zacierki do miseczki wsypać mąkę, wlać wodę i za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę ( robiąc zacierki z mąki i wody nie są tak zbite jak z samych jajek ).
Gdy już w mleku dynia jest dość miękka na widelec zamoczony w gorącym mleku nabrać mały kawałek ciasta z mąki i wkładać do zupy mlecznej tak postąpić do skończenia się ciasta mącznego. Jak już wszystkie zacierki są w zupie, zagotować zmniejszyć ogień i pogotować z zacierkami jeszcze około 10 - 15 minut aż zacierki będą mięciutkie, ugotowane zdjąć z ognia.
Ugotowaną gorącą zupę mleczną można posłodzić tuż przed podaniem w swojej miseczce, można również jeść ją na słono lub w ogóle bez cukru i soli. Zupa jest bardzo pożywna zjadając jedną miseczkę już czujemy się pełni.








Komentarze

Popularne posty