Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 19 listopada 2020

Ciasto " Brudas ".

Wczoraj upiekłam ciasto, przepis na to właśnie ciasto mam od mojej cioci. Nazwa pochodzi od tego że jest czarne i dlatego że dodaje się do niego najprostsze składniki jakie zazwyczaj mamy w domu. Uwielbiam piec ciasta a zwłaszcza jak mi wyjdą za pierwszym razem bez zakalca. Powiem wam że rodzinie bardzo smakowało ciasto. 

składniki :

3 szklanki mąki pszennej ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),

1 szklanka cukru kryształ ( szklanka poj. 210 ml ),

1 słoik powideł śliwkowych 300 g,

5 łyżek oleju,

1 łyżka octu,

2 jajka klasa M,

1,5 szklanki mleka 3,2 %,

2 łyżeczki sody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.


dodatkowo :

2 jabłka,

4 łyżeczki cynamonu z cukrem.


wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel mogel.

Jak już mamy dobrze zmiksowaną masę jajeczną wtedy wsypać mąkę, wsypać sodę i proszek do pieczenia, wlać mleko oraz olej i ocet dodać całe powidła śliwkowe. Całość również zmiksować zaczynając od małych obrotów miksera a kończąc na najwyższych do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać do formy 40 na 12 wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni i nagrać go przez 10 minut, w czasie nagrzewania się piekarnika obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na przygotowanym cieście i posypać jabłka cukrem wymieszanym z cynamonem.


Przygotowane już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć razem z foremką i ostudzić. Ostudzone przełożyć na ręcznik papierowy następnie posypać cukrem pudrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć ).


Robiąc to ciasto zapachniało mi świętami. Wyszło bardzo fajne wilgotne i smaczne. Jest tak dobre że znika w mgnieniu oka. Moim zdaniem to ciasto może być również na święta wystarczy przełożyć je powidłami śliwkowymi bo w smaku przypomina piernik. Jabłka można pominąć.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu