Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 31 grudnia 2020

Biszkoptowa rozkosz.

Jeszcze chwila jeszcze krok i wskoczymy w Nowy Rok. Dlatego jeszcze w Starym Roku a mianowicie w Sylwestra przedstawię wam przepis na przepyszne ciasto. Ciasto jest trochę pracochłonne ale warte przygotowania. Jeśli dziś go przygotujecie to na Nowy Rok dla gości będziecie mieli pyszne ciasto. Powiem wam że to ciasto jest moim debiutem w święta jadłam podobne lecz kupne u sąsiadki ale to nie to samo kiedy człowiek zrobi swoje.

składniki na biszkopt biały :

6 jajek klasy A,

1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1,5 szklanki mąki tortowej ( https://basiazsercem.pl/ ),

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


składniki na biszkopt czarny :

4 jajka klasy A,

0,5 szklanki mąki tortowej,

0,5 szklanki kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 szklanka cukru.


dodatkowo :

1 masa kajmakowa 400 g,

2 opakowania śmietanex 12 g każde ( http://www.gellwe.pl/ ),

1 opakowanie śnieżka 60 g ( http://www.gellwe.pl/ ),

2 śmietany kremówki 36 % 500 ml,

1 słoik powideł śliwkowych 300 g.

400 ml przegotowanej wody,

2 łyżeczki cukru.


wykonanie całości : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier  i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników.



Jak już mamy zmiksowana masę jajeczna razem z mąka i proszkiem do pieczenia, wtedy do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia przelać gotowe ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy jasny biszkopt stygnie przygotować biszkopt ciemny. Do miski wbić całe jajka dodać cukier i również całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę, jak już masa jajeczna jest dokładnie zmiksowana wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i również całość zmiksować do połączenia się całości.


Gotowe wymieszane ciasto przelać do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, piec 25 minut do czasu suchego patyczka. Gotowe upieczone ciasto pozostawić również do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone ciasta oddzielić od papieru do pieczenia, dobrze odchodzą nic się nie przykleja. Zimny biały biszkopt przekroić na dwa placki. Czarny pozostawić w całości.
Jak już mamy przygotowane oba biszkopty, wtedy przygotować śmietanę 36 % zaczynamy ubijać powoli gdy zaczyna się ubijać co jest widoczne zwiększyć obroty miksera ( śmietana aby dobrze się ubiła musi być zimna również miska w której będzie ubijana śmietana musi być zimna ). Ja do ubitej śmietany dodałam jeszcze dwa śmietanexy aby była sztywniejsza.


 Przygotować śnieżkę. Do ubitej śmietany można dodać jedno opakowanie śnieżki wtedy będzie sztywniejszy krem  i lepiej będzie go  rozsmarować na cieście ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć i ubić samą śmietanę 36 procentową ).



Gdy jest już dokładnie ubita śmietana przygotować masę kajmakową. Dolny placek białego biszkoptu położyć w blaszce ( najlepiej gdy blaszka jest rozpinana ), biszkopt nasączyć przygotowaną wodą z cukrem, położyć połowę masy kajmakowej, na masę kajmakową wyłożyć jedną trzecią część śmietany i wyrównać wierzch śmietany.


Na wyłożoną masę z bitej śmietany położyć czarny biszkopt również go nasączyć na nasączony wyłożyć słoik powideł lub dowolnego dżemu, na powidła wyłożyć drugą część masy śmietanowej i również wyrównać wierzch położonej śmietany.


Na wyłożoną masę śmietanową położyć drugi placek białego biszkopta, nasączyć go woda z cukrem, położyć resztę masy kajmakowej a na masę kajmakową resztę pozostałej masy śmietanowej. Górę masy śmietanowej posypać wiórkami kokosowymi ( około 3 łyżek wiórek kokosowych ). Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto bardzo dobrze się kroi.


Takie ciasto a zwłaszcza że to mój debiut świetnie nadaje się na dzisiejszego Sylwestra jak również na Nowy Rok a nawet na rodzinne przyjęcie. Polecam serdecznie pierwszy raz go robiłam i na pewno nie ostatni. Będzie częściej u mnie gościło na świąteczne dni. Myślę że dacie sobie z nim rade krem jeśli taki nie odpowiada jak jest w opisie można zrobić swój ulubiony.










                                        











2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu