Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 6 grudnia 2020

Pizza drożdżowa z pieczarkami i szynką.

Co powiecie na swojską pizzę drożdżową ? Tak jakoś nas dziś naszło na pizzę syn mówi " Mamo zamiast tradycyjnego obiadu zrób tą swoja pizzę drożdżową taką super chrupiącą ". Więc długo nie myślałam i jak tylko wstałam zaraz ciasto na pizzę przygotowałam, gdy sobie odpoczywało przygotowywałam dodatki. I powiem wam że swojska jest o wiele wiele smaczniejsza niż kupna, choć ja nie przepadam za pizzami to jednak swojska skradła moje serce i podniebienie.

składniki na ciasto drożdżowe :

3 szklanki mąki pszennej ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),

1 drożdże suszone ( u mnie http://www.oetker.pl/ ),

1,5 łyżeczki soli,

1 łyżeczka cukru,

3/4 szklanki ciepłej wody resztę mleka 3,2 %,

2 - 3 łyżki oleju.


farsz :

2 opakowania pieczarek po 500 g,

270 g szynki,

4 -6 łyżki oleju,

1 cebula 255 g,

0,5 łyżeczki soli,

szczypta pieprzu naturalnego.


dodatkowo :

400 g dowolnego sera żółtego.


wykonanie : Przygotować drożdże ja tylko tych używam jak dla mnie najlepsze. Do miski wsypać mąkę zrobić dołek wsypać w niego drożdże całe opakowanie, dodać sól, cukier oraz ciepłą wodę razem z mlekiem. Wyrobić dokładnie ciasto za pomocą rąk lub robota kuchennego ( ja wolę rękoma bo muszę czuć ciasto jakie wychodzi ). Gdy ciasto mamy już dobrze wyrobione i miska jest czysta że nie widać mąki, dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło i urosło.



W czasie gdy ciasto jest pozostawione w ciepłym miejscu aby urosło przygotować pieczarki, oczyścić je bez nóżek. Pokroić oczyszczone w cienki plasterki. Obrać cebule i pokroić ją w piórka, na patelnię wlać olej dodać cebulę i podsmażyć ją do czasu aż się zeszkli i będzie lekko brązowa.


Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane pieczarki i smażyć aż puszczą sok wtedy je posolić i posypać pieprzem. Tak przygotowane pieczarki smażyć tak długo na średnim ogniu aż wyparuje całkowicie woda powstała od pieczarek. Usmażone pieczarki pozostawić do ostygnięcia.


W czasie gdy pieczarki stygną a ciasto pozostawione pod ściereczką podwoiło swoją objętość wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, wierzch ciasta lekko posypać również mąką, za pomocą dłoni ciasto rozpłaszczyć i rozwałkować nie za cienko.



Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Można zrobić dowolny ozdobny brzeg. Przygotowane ciasto do pizzy posmarować dowolnym sosem ( ja posmarowałam swojskim keczupem z cukinii ). Następnie ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, dwieście gram sera posypać na posmarowany sos.


Na ciasto posmarowane sosem i wysypane serem żółtym położyć ostudzone pieczarki. Następnie przygotować szynkę pokroić ją w cienkie małe kwadratowe kawałki. Tak przygotowaną szynkę wyłożyć na pieczarki. Każdy może zrobić pizzę z czym tylko ma ochotę i jak lubi to jest moja wersja.


Tak przygotowaną pizzę odstawić na chwilkę aby podrosła razem z dodanymi składnikami na farsz. Następnie wstawić wyrośniętą pizzę do nagrzanego piekarnika ustawionego na 230 stopni i piec 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia się pizzy posypać resztą przygotowanego żółtego sera.


Pyszną upieczoną pizzę z chrupiącymi brzegami podałam ze swojskim keczupem z cukinii. Pizza wyszła bardzo smaczna zniknęła w mgnieniu oka. Taką pizzę można przygotować również dla dzieci na imprezkę. Może taka pizza to raczej przekąska ale my mieliśmy ją na obiad. Dodatki do pizzy mogą być kto jakie ma ochotę bo tu bardziej chodzi o ciasto na pizzę niż dodatki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu