Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 14 lutego 2021

Gęsie uda smażone w głębokim oleju.

Dziś dzień Walentego dlatego przygotowałam gęsie uda w panierce smażone w głębokim oleju, dodam że gęsi z własnego chowu już ostatnie ale pyszne bez chemii i konserwantów. Może udka nie są związane z Walentynkami ale za to ziemniaki ułożyłam w foremce serce. Tak jak ja mówię i myślę kocha człowiek cały rok a nie tylko od święta. Życzę wszystkim szczęśliwych Walentynek oraz smacznych obiadków.

składniki :

4 gęsie uda,

1 łyżka przyprawy do kurczaka,

0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej,

0,5 łyżki ziarenka smaku.


ciasto naleśnikowe :

1 jajko wielkość M,

6 czubatych łyżek mąki,

3/4 szklanki mleka ( szklanka poj. 210 ml ).


dodatkowo :

1 szklanka oleju ( tak mniej więcej bo zależy od wielkości patelni ),

bułka tarta do obsypania udek.


wykonanie : Wczorajszego dnia gdy na obiad gotowałam rosół, ugotowałam w nim udka gęsie do pełnej miękkości. Gdy były już miękkie że aż się rozpadały wyjąć i ostudzić ( można zrobić w ten sam dzień co robimy udka ). Tak ugotowane mięciutkie udka obsypać przyprawami i dokładnie te przyprawy wmasować w mięso odstawić na chwilę aby mięso przegryzło się z przyprawami.

W czasie gdy udka przechodzą przyprawami przygotować ciasto naleśnikowe, do miski wbić całe jajko i roztrzepać go widelcem następnie wsypać mąkę i wlać mleko, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników tak aby nie było grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany ( czyli nie za rzadkie i nie za gęste ).
Jak już mamy przygotowane ciasto naleśnikowe a udka przegryzły się z przyprawami i mają piękny rumiany kolor. Wtedy bierzemy udko zanurzamy go w cieście naleśnikowym a następnie dokładnie obsypujemy dość obficie bułką tartą.
Na rozgrzany wcześniej w patelni olej ( moja patelnia miała 28 cm średnicy ). Ułożyć przygotowane w cieście naleśnikowym i bułce tartej udka, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor oczywiście sprawdzać co chwilę aby udka się nie przypaliły. Jeśli ktoś chce można do bułki tartej dodać paprykę sypaną ostrą będą wtedy udka na ostro.
Tak przygotowane udka gęsie z wierzchu z chrupiącą panierką a w środku rozpływającym się w ustach mięskiem podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonego mięsa oraz surówką z moich ogórków chyli które robiłam na zimę. Mięsko tak przygotowane jest godne polecenia.













2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu