Grochówka z połówkami grochu
U nas dziś grochóweczka może nie na kościach wędzonych czy wędzonce ale ugotowana z tego co posiadałam w domu i powiem wam że niczym się nie różni od tej która jest gotowana na wędzonce. Wystarczy tylko dobrze doprawić i smak mega. Grochowa ugotowana dobrze będzie równie smaczna jak z całego grochu, gotuje się ja w niecałą godzinę w zależności na jakim mięsie jest gotowana
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać łopatkę wieprzową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość gotować do miękkości mięsa łopatkowego lub dowolnego jakie kto chce. Gdy już mięso w wywarze jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować do miękkości ziemniaków i grochu. W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w grubszą kostkę, na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę na rozgrzaną patelnię i podsmażyć ją na rumiany kolor
Gdy już ziemniaki z grochem są miękkie wtedy do zupy dodać usmażoną kiełbasę, ziela angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć na rumiany kolor. Do podsmażonej mąki wlać gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać łyżka aby nie było klusek. Przygotowana zasmażkę wlać do gotującej się zupy i lekko przez chwilkę zagotować
Jak już zupa pogotowała się i zaczyna ładnie gęstnieć wsypać pół łyżeczki cukru dla poprawy smaku wtedy wkroić świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia. Zupa wyszła bardzo smaczna i gęsta jak wojskowa i bez względu na to że była robiona na zwykłym mięsie równie pyszna wyszła tak że nic nie zostało. Gorącą zupę można podawać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym
Ugotowana zupka wyszła tak dobra że rodzinka prawie o nią się biła 😂. Dawno nie mieliśmy grochowej z połówek grochu dlatego chętnie się zjadło. Polecam ugotowanie tej zupki dość szybko się gotuje a jeszcze lepiej smakuje
Komentarze
Prześlij komentarz