Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z zielonej fasolki ze słoika

W końcu trochę normalności po świętach a mianowicie przygotowałam zupkę z zielonej fasolki ze słoików które robiłam na zimę. Zupy to najlepsza rzecz jaka człowiekowi potrzebna aby czuć się sytym, u nas zupa to podstawa na obiad wolimy je bardziej niż drugie dania choć czasami robię też drugie danie ze względu na rodzinę

składniki:

600 g dowolnego mięsa  ( u mnie kuper z gęsi ),
150 g marchwi,
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
6 ziemniaków,
1 litrowy słoik fasoli szparagowej zielonej ( Fasolka szparagowa w słoiki ),
2 łyżki natki pietruszki ( może być mrożona ),
3 czubate łyżki śmietany 18 %,
1,5 łyżeczki cukru

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolne mięso, wkroić marchew, gotować do czasu miękkości mięsa, w czasie gotowania na wolnym ogniu zebrać powstałe szumowiny następnie dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy i cały czas gotować do pełnej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i także gotować do ich miękkości

Jak już w wywarze ziemniaki są miękkie a wcześniej opłukaliśmy fasolkę ze słoika na durszlaku przełożyć ją do gotującej się zupy i chwilkę pogotować na wolnym ogniu w międzyczasie dodając łyżkę natki pietruszki oraz doprawić przyprawą uniwersalną

W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę rozprowadzić ją z cukrem oraz z gorącym wywarem od zupy tak długo aż nie będzie grudek śmietany. rozprowadzoną śmietanę wlać do zupy  i szybkim ruchem zamieszać, lekko zagotować dodając jeszcze natkę pietruszki doprawić jeszcze do smaku i zdjąć z ognia


Ugotowaną zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeżeli ktoś nie lubi śmietany można ją pominąć i ugotować czystą zupę. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jesteście zwolennikami zup to zachęcam do ugotowania takiej zupki

Komentarze

Popularne posty