Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 9 maja 2021

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym i galaretkami

Co powiecie na przepyszną roladę w weekend ? Jest bardzo szybka w przygotowaniu jedynie trzeba odczekać czas tężenia galaretek lecz jeśli chodzi o ciasto to czas pieczenia jedyne piętnaście minut. Przepis na biszkopt jest mój od dobrych paru lat jedyne co to z pomysłu w głowie dodałam drugą mąkę i ciasto biszkoptowe wyszło jeszcze smaczniejsze, nie jest suchy i bardzo dobrze się kroi nie rozpada się. Jeżeli nie macie pomysłu na deser weekendowy to z czystym sumieniem polecam ten właśnie przepis.

składniki na ciasto : 

4 jajka rozmiar M,

0,5 szklanki mąki tortowej pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),

0,5 szklanki cukru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


dodatkowo : 

1 słoik musu jabłkowego 720 g,

2 galaretki bezbarwne 79 g każda,

1 galaretka kolorowa 71 g,

1 i 3/4 szklanki gotowanej wody.


wykonanie : Do miski wbić całe jajka o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę jajeczną. Następnie do ubitej masy jajecznej wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolita masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

Jak już mamy przygotowane ciasto blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto i wyrównać je po całej blaszce. Przygotowane wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć upieczoną górą na ścierkę, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorące ciasto zawinąć w ściereczkę pozostawić w ścierce do ostygnięcia.


W czasie gdy ciasto stygnie przygotować galaretki czyli bezbarwne obie razem rozpuścić w szklance gotowanej wody a kolorową dowolny smak rozpuścić w 3/4 szklanki gotowanej wody. Rozpuszczona zimna kolorową galaretkę wstawić do lodówki aby całkiem zastygła a bezbarwne odstawić do lekkiego stężenia.


Jak już galaretki są gotowe do miski przełożyć mus jabłkowy wlać lekko tężejącą bezbarwna galaretkę i dokładnie całość wymieszać aby galaretka połączyła się z musem, zaś kolorowa galaretka gdy już całkiem stężała pokroić ją w dowolną kostkę i wsypać do musu z galaretkami bezbarwnymi również całość wymieszać. Ostudzone ciasto na roladę rozwinąć i wyłożyć połowę musu z galaretkami wyrównać po całości odczekać aż zacznie mus się ścinać na cieście. Ja musiałam upiec dwie rolady ponieważ na jedną starcza połowa przygotowanego musu jabłkowego.


Gdy mus jabłkowy z galaretkami zacznie ładnie tężeć zwinąć roladę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w lodówce na co najmniej dwie godziny aby stężał dokładnie mus jabłkowy z galaretkami. Gotową roladę wyjąć z lodówki odwinąć ze ściereczki i przełożyć na talerz, można polać polewą czekoladową lub lukrem a nawet posypać cukrem pudrem moi chcieli bez niczego dlatego nie jest udekorowana. Taką roladę można zrobić z samymi galaretkami lub dowolnym ulubionym kremem.


Stężała rolada bardzo ładnie się kroi nie kruszy się a ciasto świetnie smakuje. Przygotowana rolada sprawdzi się dla gości spodziewających się a nawet na imprezy typu urodziny, imieniny czy nawet zbliżając się komunie. Jeżeli lubicie piec ciasta to te jest w sam raz na pewno każdemu się uda, pierwszy raz do ciasta dodałam mąkę ziemniaczaną i jak zwykle mój pomysł nie zawiódł ponieważ biszkopt jest wilgotniejszy.











  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu