Kuchnia domowa Agi.

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym

Macie już dość kotletów z piersi kurczaka ? Podam wam dziś przepis na pyszną pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, taką pierś równie szybko się przygotowuje jak kotlety z tym że jest odmiana co do obiadu. Taki obiad przygotujecie w niecałe trzydzieści minut w takie upały nie chce się człowiekowi stać przy rozgrzanej kuchence więc najlepiej przygotować obiad na szybko

składniki :

720 g piersi z kurczaka,
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
2 łyżki oleju,
1 szklanka wody ( szklanka poj. 210 ml ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
3 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 płaska łyżka mąki,
0,5 łyżeczki cukru,
1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej

wykonanie : Przygotować piersi z kurczaka wymoczyć je w zimnej wodzie, odlać wodę i każdą pierś ( ja miałam trzy sztuki ) przekroić wzdłuż aby powstały dwa kawałki mięsa. Pokrojone piersi przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jak już piersi ociekły wtedy przełożyć je do miski obsypać przyprawą do kurczaka wlać olej i całość wmasować w mięso, odstawić na pięć minut aby przyprawy wchłonęły w mięso


Gdy mięso w przyprawach odstało swój czas wtedy dużą patelnię postawić na ogień lekko ją rozgrzać ułożyć przygotowane piersi z kurczaka i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu piersi wlać szklankę przegotowanej zimnej wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę, dusić na wolnym ogniu do miękkości piersi oraz wyparowania większości wody, w czasie duszenia przygotować śmietanę, przełożyć ja do salaterki wsypać mąkę oraz cukier wlać piętnaście łyżek gorącego wywaru z mięsa i całość rozmieszać tak aby nie było grudek


Jak z mięsa wyparowała już większa ilość wody i mamy przygotowaną śmietanę, zalać mięso zwiększyć ogień i szybkim ruchem zamieszać aby nie zrobił się jeden wielki kluch z sosu ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się pod wpływem gorąca ). Zagotować ze śmietaną cały czas mieszając do powstania sosu. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia


Przygotowane piersi kurczaka w sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz mizerią z ogórka, ziemniaki można posypać koperkiem mi niestety zabrakło a z suszonym nie lubię. Pierś nie wyszła sucha lecz krucha i lekko soczysta, tak przygotowana pierś z kurczaka może być dodatkiem do kasz, ryżu lub makaronu







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowe dla leniwych ze śliwkami i kruszonką

Witam serdecznie dziś mojej przyjaciółce Elżbiecie upiekłam ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej koleżanki Honoraty Orłowskie...