Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane z majonezem

Jeżeli raz je spróbujecie już nigdy więcej nie usmażycie innych placków ziemniaczanych, była to chwila gdy starłam ziemniaki pomyślałam co by tu dodać aby były smaczniejsze niż dotychczas i wpadł mi pomysł aby do startych ziemniaków dodać majonez i powiem wam że że moja intuicja kolejny raz mnie nie zawiodła. Placki to jedno z ulubionych dań Polaków i nie ma to jak zetrzeć ziemniaki ręcznie w ogóle o wiele bardziej smakują niż tarte maszynką

składniki:

10 średniej wielkości młodych ziemniaków,
2 średniej wielkości cebule,
2 jajka rozmiar M,
2 łyżeczki soli drobnej,
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
1 czubata łyżka majonezu,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia

wykonanie:

Przygotowane młode ziemniaki obrać, większe przekroić na pół obrać cebulę i wszystko dokładnie umyć a następnie odlać wodę w której były myte ziemniaki i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego


Jak już mamy osuszone ziemniaki wszystkie zetrzeć ręcznie tarką przystosowaną do ziemniaków lub jeżeli ktoś woli to maszynką specjalną do tarcia ziemniaków, do startych ziemniaków dodać cebule pokrojoną w mniejszą kostkę, całe jajka, sól, pieprz oraz majonez. Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się w jedną całość a następnie wsypać mąkę ( mąki dodać w zależności od rodzaju ziemniaków, masa nie może być gęsta )


Gdy masę mamy już dokładnie wymieszaną i postała pięć minut na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni rozgrzać go, nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej ( przed każdym nałożeniem masę mieszać ). Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia placków ponieważ będą się rozpadać i rwać ). Usmażone placki układać na talerzu


Usmażone jeszcze gorące placki podałam z cukrem oraz kwaśną śmietaną 18 % u nas to podstawa. Placki z dodatkiem majonezu wyszły tak smaczne że jeszcze aż takich dobrych nie jadłam. Porcja składników jest dla dwóch osób jeżeli jest więcej osób w rodzinie wystarczy podwoić produkty. Nadają się do jedzenia na gorąco jak również na zimno, dzięki dodanemu majonezu masa jest bielutka i nie wchłaniają dużo oleju

Komentarze

Popularne posty