Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto biszkoptowo - jabłkowe

Ojojoj przyjaciółka chyba mnie zamęczy 😂😂😂😂😂 tak jej posmakowały moje wypieki że dziś kolejny raz zażyczyła sobie ciasta, tak więc po krótkim namyśle szybko wymyśliłam biszkopt z jabłkami. Na początku po wyjęciu z piekarnika myślałam że nic z niego nie wyjdzie ponieważ jednak mimo wszystko jej piekarnik jest inny niż mój ale jednak udało się i to całkiem niezłe, jeszcze puki są jabłka prosto z sadu trzeba korzystać bo później kupne to już nie to samo. Tak więc jeżeli macie jeszcze okazję na swojskie jabłka to pieczcie puki na to czas

składniki :

6 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 szklanki oleju,
2 średniej wielkości jabłka

wykonanie : Do miski wbić całe jajka o temperaturze pokojowej wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Następnie dodać mąkę proszek do pieczenia oraz olej i kolejny raz zmiksować do połączenia się dodanych składników, po zmiksowaniu ciasta przygotować jabłka, obrać je ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w mniejszą kostkę


Do zmiksowanego z mąką ciasta dodać przygotowane jabłka a następnie całość wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami. rozgrzać piekarnik do 180 stopni a w międzyczasie do blaszki 36 na 25 ( polecam mniejszą ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto wstawić do już nagrzanego piekarnika i piec od 30 do 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika pozostawić chwilkę w blaszce a po chwili jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem aby nie zaparowało od blaszki, ciepłe można posypać cukrem pudrem a następnie oddzielić od papieru


Ciasto wyszło smaczne i nie suche dzięki dodanemu olejowi, do kawy idealne a co najważniejsze przyjaciółce bardzo smakowało. Jeżeli ktoś woli można polać polewą czekoladową a nawet przełożyć kremem, można również upiec czysty biszkopt bez jabłek a nawet można podzielić ten biszkopt na dwie części i do drugiej wsypać łyżkę kakao i będziemy mieli biszkopt dwukolorowy. Jabłek mało co widzi się w cieście upieczonym ponieważ opady na dno ciasta ale najważniejsze że nie ma zakalca







Komentarze

Popularne posty