Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 26 grudnia 2021

Sernik z mlekiem w proszku na cieście sypanym

Jejku jak ja się cieszę że w końcu koniec tych świąt nie wiem jak wy ale mnie święta jakoś nie cieszą od dzieciństwa, po za tym zastanawiam się nad zrezygnowaniem z bloga jakoś mnie już nic nie cieszy, hejtują mnie bez powodu staram się wstawiać wszystko dokładnie opisane nad zdjęciami się wysilam i źle. Dziś podam wam przepis na sernik z mlekiem w proszku na który przekonała mnie koleżanka Agnieszka proporcje zrobiłam według siebie ale widziałam że akurat ten sernik wykonują na herbatnikach ja jednak wolałam wykonać go na cieście bo jak to mój mąż mówi na herbatnikach to tylko sernik na zimno

składniki na ciasto :

3 łyżki miękkiego masła,

2 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,

1 jajko rozmiar M,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

4 łyżki cukru


masa serowa :

1 kg twarogu z wiaderka,

1,5 szklanki cukru,

6 jajek rozmiar M,

3/4 szklanki oleju,

2 budynie śmietankowe 40 g każdy,

1,5 szklanki mleka w proszku,

1,5 szklanki mleka 3,2 %


wykonanie : Na samym początku przygotować składniki na ciasto sypane. Do miski wsypać mąkę oraz cukier i proszek do pieczenia wbić całe jajko i dodać miękkie masło ( trzeba pamiętać o tym że nie każda łyżka jest jednakowa ). Ciasto wyrabiać za pomocą ciepłych rąk na tak zwaną kruszonkę jeśli wyjdzie wam za bardzo luźne dodać mąki mi wyszło w sam raz. Gotowe ciasto sypane przełożyć do blaszki 36 na 25 ( nie trzeba jej smarować )



Jak już mamy przygotowane w blaszce ciasto sypane wtedy przygotowujemy masę serową, do miski wbić całe jajka wsypać cukier ( najlepiej drobny kryształ ) i zmiksować na jednolitą puszystą masę jajeczną, do zmiksowanych jajek przełożyć przygotowany twaróg oraz wsypać budyń i zmiksować do połączenia się dodanych składników


Do zmiksowanych składników wsypać przygotowane mleko w proszku i wlać mleko 3,2 procentowe lub 2 procentowe i również zmiksować na jednolitą masę twarogową. Całą masę przelać na przygotowane wcześniej w blaszce ciasto. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Pięknie mi wyrosło na całą blaszkę a potem i tak opadło to chyba już taki urok serników




Sernik jest cudowny i kremowy kolejny raz gdy będę go robić dodam o wiele więcej mleka w proszku ponieważ jak dla mnie było go za mało ale robiłam go pierwszy raz w życiu i był robiony jakby na próbę i na pewno nie będzie to mój ostatni sernik w tym wydaniu. Serdecznie polecam upieczenie takiego sernika będziecie zachwyceni jego smakiem









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu