Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 22 stycznia 2022

Chleb żytnio - pszenny

 Chyba stanie się to co myślałam a mianowicie to że zacznę piec codziennie swojski chlebek 😁😁😁😁, pszenny wyszedł mi tak smaczny iż dziś postanowiłam upiec z mąki żytniej już myślałam że nic z niego nie wyjdzie a tu taka niespodzianka nie dość że upiekł się ładnie to jeszcze na dodatek tak smaczny że te sklepowe przy nim to się chowają. Mój chlebuś jest drożdżowy ale zapewniam że drożdży w ogóle się nie wyczuwa jak dla mnie chleb petarda polecam każdemu uda się nawet osobom które nigdy nie miały styczności z pieczeniem chleba

składniki :

200 ml zimnego mleka 3,2 %,

200 ml mocno ciepłej wody,

0,5 łyżki soli drobnej,

0,5 łyżki cukru,

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

4 szklanki mąki żytniej typ 720,

0,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,

5 łyżek oleju


dodatkowo :

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,

1 jajko rozmiar M,

2 łyżki mleka


wykonanie : Do miski wlać mleko oraz mocno ciepłą wodę, wsypać cukier oraz sól i wsypać drożdże suszone, dokładnie wymieszać a po chwili wsypać mąkę żytnią wymieszać po całości, w trakcie mieszania wsypać mąkę pszenną i wyrabiać ręką lub w robocie kuchennym ( ja jednak wolę ręcznie ). Ciasto się klei ale proszę tego nie brać pod uwagę po prostu tak ma być



Do wyrobionego ciasta wlać olej i nadal wyrabiać do czasu aż ciasto pochłonie cały dodany olej i w trakcie wyrabiania z olejem dodać jeszcze dwie łyżki mąki aby ciasto nie kleiło się do miski i było sprężyste i elastyczne. Tak przygotowane ciasto chlebowe przełożyć do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągnąć je po całej blaszce za pomocą mokrych rąk ponacinać i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu aby podrosło


Po tym czasie gdy ciasto lekko podrosło posmarować go roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto chlebowe podwoiło swoją objętość posypać wierzch czosnkiem niedźwiedzim lub dowolnymi nasionami i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 45 minut do ładnego zarumienienia się skórki, 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aby chleb się dopiekł i aby nie było zakalca. Upieczony chleb studzić razem z papierem na kratce


Chlebuś w czasie gdy stygnie posmarować z wierzchu wodą, chleb swojski nawet gdy jeszcze jest ciepły bardzo ładnie się kroi nic się  nie kruszy, kroiłam ciepły bo nie mogłam się oprzeć aby go spróbować tak pięknie pachniało w całym mieszkaniu
Już ostygnięty chlebuś na kolację podałam z masłem oraz serem żółtym i moją robiona na zimę ćwikłą z buraczków lecz można zajadać kto z czym lubi a nawet z samym masłem, chlebek jest tak smaczny że nawet się nie spodziewałam że aż taki mi wyjdzie już miałam wyrzucić bo myślałam że zakalec ale gdy przekroiłam doznałam szoku












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu