Reklama

Wyszukaj przepis

Udka pieczone w majonezie z musztardą

Co powiecie na pyszne udka z piekarnika pozostawione na noc w lodówce zamarynowane w majonezie, musztardzie i przyprawie do kurczaka po staropolsku, może to nic wielkiego ale obiad wspaniały a udka dosłownie rozpływały się w ustach. Mam sporo przepisów na udka kurczaka na blogu lecz każdy inaczej przygotowywany i za każdym razem smak zmieniony, teraz jest tyle możliwości na przygotowanie ud z kurczaka że głowa mała wystarczą oczywiście chęci i dobry piekarnik a z takiego obiadu będzie zachwycona cała rodzinka

składniki:

4 udka kurczaka - około 1 kg,

1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku,

2 łyżki majonezu,

1 łyżeczka musztardy sarepska

wykonanie:

Gotowe uda kurczaka dokładnie przemyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody, osuszone przełożyć do miski ponacinać wzdłuż skóry, wsypać przyprawę do kurczaka i dodać majonez oraz musztardę. Całość dokładnie wmasować w mięso za pomocą rąk do połączenia się mięsa z dodanymi składnikami, tak przygotowane nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki


Chwilę przed przygotowaniem obiadu wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z naczyniem włożyć do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę co jakiś czas obracając mięso aby równo się upiekło, 10 minut przed końcem pieczenia przestawić piekarnik na 230 stopni i podpiec aby skórka na udkach była rumiana

Upieczone chrupiące z wierzchu i mocno soczyste udka kurczaka podałam z ziemniakami oraz surówką przygotowaną z kapusty pekińskiej oraz jogurtu naturalnego i obowiązkowo zimne mleko prosto z lodówki. Obiad to bardziej może niedzielny niż sobotni ale ja raczej nie zwracam na to uwagi tylko gotuję to na co mamy aktualnie ochotę, do takich udek surówka może być jaką kto lubi


Komentarze

Popularne posty