Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 16 lutego 2022

Pizza na chlebie tostowym wieloziarnistym

Witam was serdecznie dziś jako propozycję nie tylko obiadową mam dla was dzięki mojej przyjaciółce Eli która mi powiedziała co i jak zrobić, a moją propozycją dla was jest 'Ala pizza na chlebie tostowym. Zapewne lubicie pizza ja nie koniecznie ale syn sobie zażyczył jedynie co kocham to pieczarki i to w dużej ilości i oczywiście paprykę ale to najmniej ważne, najważniejsze jest to że szybka jest w wykonaniu i to że chleb się nie zmarnuje. Może to  ic wielkiego ale dla dzieci które uwielbiają pizza będzie to  miłe zaskoczenie

składniki :

12 kromek chleba tostowego wieloziarnistego,

700 g pieczarek,

2 duże cebule,

6 łyżek oleju,

1 płaska łyżeczka soli drobnej,

1 większa szczypta pieprzu naturalnego,

15 łyżek keczupu ostrego,

0,5 czerwonej papryki,

1 łodyżka szczypioru,

1 opakowanie sera mozzarella 150 g


wykonanie : Na początek przygotować farsz do 'Ala pizzy a mianowicie tak na patelnię wlać olej i go rozgrzać na rozgrzany przełożyć cebule obie pokrojone w piórka podsmażyć je na średnim ogniu na lekko brązowy kolor. Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone razem z nóżkami pieczarki, podsmażając wszystko razem posolić i posypać pieprzem naturalnym i smażyć na dużym ogniu do czasu wyparowania wody z pieczarek cały czas mieszając. Usmażone odstawić do ostygnięcia

W międzyczasie gdy pieczarki stygną przygotować dowolnej wielkości blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia a następnie ułożyć kromki chleba tostowego i posmarować je keczupem kto jaki lubi. Na chleb z keczupem wyłożyć ostygnięte pieczarki z cebulką a na pieczarki swoje ulubione dodatki ( u nas w trzech wersjach moje z papryką i szczypiorem, męża z samymi pieczarkami a syna z szynką zawędzaną ). Na udekorowane dodatki po całości rozsypać ser mozzarella, Nastawić piekarnik na 180 stopni rozgrzać go i wstawić przygotowaną pizzę piec od 20 do 25 minut w zależności od tego czy chcecie bardziej czy mniej przypieczony ser


Moja pizza z chleba dzięki pomysłowi mojej przyjaciółki na pewno nie będzie ostatnia. Upieczoną pizzę podałam na mieszance sałat oraz z wczorajszą zupą ogórkową nie zostało jej dużo ale że syn chciał samą pizzę to mi i mężowi zdecydowanie wystarczyło. Pizza wyszła bardzo smaczna dodatki każdy może nakładać jakie lubi, podawać ją można z keczupem a nawet jeżeli ktoś lubi to z kleksem majonezu, serdecznie polecam i życzę smacznego










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu