Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski z dziurką i gulasz ze schabu

Dzień dobry jak wam minął ten piękny słoneczny wtorek ? U mnie dziś nie było wody ale zdążyłam z obiadem i to pysznym obiadem ponieważ przygotowałam kluski ziemniaczane z dziurką a do nich pyszny gulasz ze schabu wieprzowego. Powiem tak kluski wykonuje się bardzo szybko ponieważ są gotowe w zaledwie piętnaście minut ale oczywiście gulasz dłużej bo potrzebna prawie godzina ale to przecież w niczym nie przeszkadza aby smacznie zjeść czyż nie ? Z wczorajszego obiadu a miałam schabowy i ziemniaki pozostało mi ziemniaków oraz schabu który miałam na kotlety więc dziś postanowiłam to wykorzystać aby się nie zmarnowało i przygotowałam właśnie taki obiad na który podam wam przepis może ktoś z państwa zechce skorzystać 

składniki na kluski:

600 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
1 jajko rozmiar M,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki ziemniaczanej

składniki na gulasz:

600 g schabu wieprzowego bez kości,
0,5 łyżki soli ziołowej,
1 łyżka pieprzu cytrynowego,
1 łyżka przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
1 łyżka oleju,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1,5 łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
2 szklanki przegotowanej zimnej wody,
1 szklanka pojemność 250 ml

wykonanie:

Na początek przygotować mięso czyli schab lub kto jakie chce, pokroić je w drobniejszą kostkę ( szybciej się zrobi ) wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać ( dodając pieprz cytrynowy do mięsa będzie ono bardziej kruche i szybciej miękkie ), wymieszane odstawić na dziesięć minut aby przegryzło się mięso z przyprawami. Po wyznaczonym czasie całe mięso przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na lekko brązowy kolor, do już podsmażonego wlać wodę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa co jakiś czas przemieszać a w trakcie duszenia dodać ziela angielskie i liść laurowy. Gdy mięso jest już dość miękkie i wyparowała z niego połowa wody wtedy w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i wodą aby nie było grudek z mąki, tak przygotowaną śmietaną zalać mięso i zagotować do czasu powstania sosu



W międzyczasie gdy mięso się dusi wlać do garnka wodę i soląc ją doprowadzić do zagotowania, następnie przygotować wszystko na kluski do miski dodać przeciśnięte lub zmielone maszynką ziemniaki z dnia poprzedniego wsypać obie mąki oraz wbić całe jajko. Całość wyrobić za pomocą ręki na jednolitą masę ziemniaczaną, jak już woda w garnku się gotuje z masy ziemniaczanej odrywać dowolnej wielkości kawałek i formować kulkę robiąc przez jej środek dziurkę. Przygotowane kluski wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować do pięciu minut na średnim ogniu, ugotowane wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej



Przygotowane - ugotowane pyszne kluseczki z dziurką podałam z wcześniej przygotowanym gulaszem ze schabu wieprzowego w sosie a jako surówka był ogórek ze skórką i pomidorem w śmietanie. Taki obiad idealnie nada się również na niedzielę ale nie tylko a co najważniejsze nic się nie zmarnuje a w ten sposób przygotowane rewelacyjnie smakuje. Takie kluski nawet dzieci wykonają z niewielką pomocą dorosłego i będą szczęśliwe że same coś przygotowały, obiad jest przygotowany dla trzech osób ale jeżeli jest więcej osób w rodzinie wystarczy tylko zwiększyć składniki

Komentarze

Popularne posty