Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki zapiekane z sosem śmietanowym

Dziś dzień mężczyzny z tej okazji wszystkim mężczyznom którzy obserwują mojego bloga oraz stronkę na Facebooku chciałabym życzyć wszystkiego dobrego z okazji ich święta. A moim mężczyznom czyli mężowi i synowi przygotowałam przepyszne naleśniki na kefirze zapiekane z pysznym sosie śmietanowym, był to mój instynkt aby przygotować coś smacznego aby się fajnie poczuli i o dziwo byli zaskoczeni smakiem i aromatem przygotowanych przeze mnie naleśników. To są moje z jednych najlepszych jakie do tej pory jadłam naleśniki dlatego z wielką przyjemnością chcę podzielić się przepisem. Śmiejąc się pierwszy jak to mawiają zazwyczaj jest nieudany jak pierwszy związek u mnie akurat zawsze to się zdarza 

składniki  na naleśniki:

2 jajka rozmiar M,

3 szklanki mąki pszennej,

1 szczypta soli,

2 kefiry 400 g,

3,5 łyżki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,

olej do smażenia

Farsz twarogowy:

1 kostka twarogu półtłustego 500 g,

5 łyżek cukru,

1 budyń śmietankowy 35 g

sos śmietanowy:

5 łyżek śmietany 18 %,

3 łyżki cukru,

1 łyżeczka aromatu śmietankowego

wykonanie: 

Na początek przygotować ciasto na naleśniki a mianowicie tak : do miski wbić całe jajka, wsypać szczyptę soli oraz cukier i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę jajeczną. Jak masa jest już gotowa wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kefir, całość zmiksować a następnie wlać wodę i nadal miksować na jednolite ciasto naleśnikowe lecz nie może być za wodniste lecz lekko gęstawe





Gdy mamy już przygotowane ciasto na naleśniki na patelnię za każdym razem wlewać większą kroplę oleju dobrze go rozgrzać ( tak mniej więcej 0,5  do 1 łyżki ), nalewać po półtorej chochli ciasta rozprowadzając je po całej patelni nie mogą być za cienkie bo ciężko będzie przewracać, jak już z jednej strony naleśnik jest upieczony a będzie to widoczne po ścięciu się ciasta na wierzchu naleśnika wtedy odwracać na drugą stronę i również go podsmażyć. Aby naleśnik się w czasie odwracania nie rwał wystarczy drewnianą paletką przystosowaną do naleśników odwracając go brać go przez środek naleśnika, usmażone układać na talerzu jeden na drugim



Jak już mamy po smażone naleśniki wtedy przygotować farsz twarogowy ja robiłam go w trakcie smażenia naleśników ale nie każdy tak umie ja po prostu naleśniki smażę już na wyczucie, przygotowany twaróg jak dla mnie ten z Biedronki najlepszy przełożyć go do wysokiej salaterki i rozgnieść za pomocą widelca a następnie wsypać cukier oraz przygotowany budyń . Wszystko wymieszać uciskając widelcem do połączenia się wszystkiego ze sobą w jedną całość



Gdy mamy już wszystko przygotowane czyli naleśniki i farsz twarogowy, na każdy naleśnik mi wyszło 11 sztuk nakładać po 2 łyżki farszu i zawijając najpierw dwa boki do środka następnie góra z dołem do środka i zwijać w ruloniki chyba że ktoś woli inaczej zawijać to nie ma co ku temu przeszkód. Pozawijane naleśniki ułożyć dość ciasnawo w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego formując dwa rządki 



Do już ułożonych przygotowanych naleśników przygotować śmietanę a mianowicie do salaterki przełożyć śmietanę wsypać cukier i dodać aromat śmietankowy lub waniliowy ja dałam śmietankowy ponieważ nie lubię wanilii całość wymieszać do połączenia się całości a następnie posmarować nią naleśniki, po bokach ułożonych naleśników położyć małe plasterki masła około łyżki. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 25 minut do czasu zmiany koloru śmietany lecz wszystko jest zależne od piekarnika





Tak przygotowane naleśniki z kremową śmietanką świetnie smakują na gorąco jak i na zimno, naleśniki są bardzo miękkie i przepyszne a to zapewne za sprawą dodanego kefiru. Moi chłopacy byli zaskoczeni smakiem takich naleśników, nadają się nie tylko na dzień mężczyzny ale również na śniadanie, podwieczorek czy kolację nie tylko tak można przygotować naleśniki mogą być również z innym farszem z tym że wtedy naleśników nie słodzimy jeśli mają być na przykład z mięsem czy warzywami oczywiście śmietany też wtedy nie słodzimy





Komentarze

Popularne posty