Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa żurek na kefirze

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami co powiecie na przepyszną zupę żurek na kefirze, maślance i śmietanie z ziemniakami ? można również z tego przepisu ugotować sam żurek my jednak wolimy w takiej wersji. Taka zupa nie musi być tylko na Wielkanoc ale również jako danie obiadowe oczywiście jeżeli ktoś lubi zupy, gotuje się ją zaledwie 45 minut ponieważ to taka biedniejsza wersja bez mięsa lecz na tłuszczu gęsim i kiełbasie białej wieprzowej nie każdy lubi takie rozwiązanie ale jeśli się nie ma czego się chce to to jest idealne rozwiązanie na smaczny posiłek. Zupa jest mojego pomysłu lecz postanowiłam się podzielić z wami przepisem ponieważ jestem z siebie bardzo dumna iż z niczego potrafię wyczarować coś co docenia moja rodzina i znajomi, koleżanka jadła moją zupkę i była zachwycona nie dowierzała że jest ugotowana na kefirze

składniki:

500 g kiełbasy wieprzowej białej,
150 g tłuszczu gęsiego ze skórą,
1 kefir 400 g,
8 średniej wielkości ziemniaki,
1 średnia marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 mały kawałek korzenia selera,
1 liść pora,
2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
0,5 szklanki maślanki naturalnej,
8 łyżek śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżki majeranku,
3 ząbki czosnku,
1,5 łyżki mąki żytniej,
1 szczypta lub na czubku łyżeczki kwasku cytrynowego

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolnie pokrojone warzywa, tłuszcz gęsi lub dowolny kawałek mięsa, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wtedy wsypać majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę z nim pogotować a w międzyczasie przygotować kefir, maślankę i śmietanę. Do salaterki przelać nabiał i wymieszać aby się połączyły następnie dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby kefir z maślanką i śmietaną się zahartowały 


Jak już ziemniaki z warzywami są miękkie wtedy wlać przygotowany kefir z maślanką i śmietaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać lekko zagotować a następnie dodać opłukaną kiełbasę białą wieprzową i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania mąki, to znaczy mąkę żytnią rozprowadzić z wodą aby nie było grudek zalać zupę aby ją zagęścić, jeżeli komuś będzie mało kwaśna można doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia


Ugotowana zupa żurek mimo że nie na zakwasie sporządzonym samemu a na kefirze, maślance i śmietanie jest rewelacyjny. Po ugotowaniu gdy zupa stoi część biała oddziela się od wywaru zupy proszę się tym nie przejmować wystarczy przed podaniem zamieszać i wszystko wraca na swoje miejsce, piszę wam wszystkie przepisy szczerze żeby niebyło że podaję coś źle a potem hejty że źle podaję przysięgam tak jak opisuję tak robię i gotuję i powiem wam że nie jest potrzebne mięso aby dobrze i zjeść i aby było syte jedzonko acha jeszcze jedno do zupy można dodać ziela angielskie i liście laurowe ja niestety zapomniałam


Komentarze

Popularne posty