Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 7 marca 2022

Pasztet - pieczeń dla leniwych

Dziś w kuchni mam pracowity dzień najpierw zupa potem z mięsa z rosołu upiekłam pasztet - pieczeń zwał jak zwał ważne że szybkie i smaczne a i jeszcze na jutro piekę ciasto mam nadzieję że wyjdzie bo coś mi ostatnio zwykłe ciasta nie wychodzą 😂😂😂😂😂 a bubli wam wstawiać nie będę bo wstyd. A wracając do pasztetu na kanapki przygotowałam go z mięsa z rosołu które gotowałam do czarniny jest to szybki patent na mięso aby się nie zmarnowało i na kanapki smakowało. Zapewne zapytacie dlaczego dla leniwych a to już wyjaśnię wam w trakcie opisu wykonania i przygotowania pysznego jedzonka na kanapki

składniki :

500 g kości schabowych wieprzowych z rosołu,

600 g udek drobiowych z rosołu,

3/4 szklanki rosołu - szklanka 250 ml,

4 łyżki kaszy manny,

1 jajko rozmiar M,

0,5 łyżeczki soli,

1 szczypta pieprzu czarnego,

1 łyżka czosnku niedźwiedziego,

1 łyżeczka czosnku granulowanego,

0,5 łyżki papryki słodkiej,

1 łyżka bułki tartej drobnej,

2 łyżki oleju,

część warzyw z rosołu


wykonanie : Przygotowane wyjęte mięso razem z rosołem ostygnięte oczyścić z kości a następnie rękoma skubać na mniejsze części ( tak zwane szarpanie mięsa ). Do tak przygotowanego mięsa dodać przyprawy oraz całe jajko i kaszę manną dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, do wymieszanego dodać bułkę tartą i także wymieszać 



Gdy mamy już przygotowaną masę mięsną na pasztet wtedy niewielkie naczynie do zapiekania posmarować dno olejem, przełożyć całą masę mięsną uciskając łyżką aby nie było wolnych przestrzeni i wstawić do piekarnika zimnego ustawiając go na 200 stopni , piec na drugiej półce od dołu przez godzinę 
plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika do ładnego zarumienienia się góry pasztetu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wchłonięcia przez mięso tłuszczu który powstał w czasie pieczenia


I właśnie takie jedzonko z mięsa z rosołu będziemy mieli na kolację do kanapek, powiem wam że wyszło bardzo smaczne a co najfajniejsze po mimo że z wierzchu ładnie podpieczone to świetnie rozkłada się go na kanapce dociskając nożem. Do takiego jedzonka można przygotować surówkę a nawet na nie położyć pomidora, ogórka czy kto na co będzie miał ochotę. Tak że serdecznie polecam przygotowanie takiego jedzonka będziecie zachwyceni a i mięso z rosołu się nie zmarnuje









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu