Reklama

Wyszukaj przepis

Kaczka pieczona z ziemniakami

Kto lubi pieczoną kaczuszkę ? mam dziś dla was przepis na świetną pieczoną kaczuszkę z ziemniakami w przyprawach może to nic takiego ale obiad pierwsza klasa a do tego jak dobrze upieczona na chrupko to już w ogóle petarda

składniki:

  • 1 kaczka o wadze 1 kg i 800 g,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka z górką papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka soli ziołowej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 10 średniej wielkości ziemniaki,
  • 0,5 łyżki soli do ziemniaków,
  • 3/4 szklanki wody - szklanka 250 ml,
  • 1 łyżka soli czosnkowej

wykonanie:

Kupną kaczkę wyjąć z opakowania opłukać ją w letniej wodzie i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego a po osuszeniu odciąć nożem część z kupra, następnie wsypać wszystkie przyprawy ze składników bez wody jedyne co to można dodać dwie łyżki wody aby dobrze natrzeć kaczkę przyprawami. Tak przygotowaną kaczkę pozostawić w misce do dnia następnego aby dobrze przeszła zapachem dodanych przypraw


Tuż przed pieczeniem kaczki obrać ziemniaki, umyć i  pokroić na ćwiartki, posolić i włożyć w brzuch kaczki, resztę ułożyć w koło kaczki ( można tą czynność pominąć ). Następnie spiąć brzuch kaczki wykałaczkami. Tak przygotowaną przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 220 stopni i piec 1 godzinę i 55 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika a w trakcie pieczenia się kaczki wlać przegotowaną letnią wodę i co jakiś czas ją obracać aby równo się upiekła


Trzydzieści minut przed końcem pieczenia się kaczki wyjąć wykałaczki i z brzucha kaczki ziemniaki położyć pod kaczkę aby się upiekły na miękko. Resztę czasu poświęcić na to aby kaczka upiekła się na mocno rumiany kolor oczywiście również co raz ją obracając aby z obu stron była rumiana i soczysta. Upieczoną kaczkę przełożyć z naczynia na talerz

Moją soczystą i mocno pachnącą kaczkę podałam z ziemniakami na których była pieczona kaczka oraz jako surówka buraczki czerwone z cebulką ,pieprzem i olejem ( buraczki przygotowywałam na zimę resztę doprawiłam według swego smaku czyli trzy małe cebule obrane pokrojone w kostkę i posolone uciśnięte do puszczenia soku następnie dodałam buraczki Buraczki tarte szczyptę pieprzu naturalnego i łyżkę oleju ). Obiad wyszedł mega smaczny


Komentarze

Popularne posty