Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 27 kwietnia 2022

Udka drobiowe bez kości i skóry, duszone z cebulką

Witam was serdecznie co dziś porabiacie w ten piękny słoneczny dzień ? Ja niestety jestem na antybiotyku ale nie omieszkałam aby przygotować pyszny obiadek dla mojej rodzinki a jak u was jesteście przed obiadem czy już może po ?

składniki :

  • 500 g udek kurczaka bez skóry i kości,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 300 ml przegotowanej letniej wody ( nie gorącej ! ),
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 średniej wielkości cebule ( może być ze szczypiorem )
wykonanie :

Z opakowania wyjąć udka opłukać je dokładnie w zimnej wodzie a następnie wsypać przygotowaną przyprawę i wlać olej, całość wymieszać aby przyprawa wchłonęła w każdy zakamarek mięsa odstawić na 5 minut aby mięso przeszło zapachem dodanej przyprawy



Gdy mięso w przyprawie i oleju odstało wyznaczony czas wtedy rozgrzać lekko patelnię ułożyć porcje udek i smażyć na dużym ogniu z obu stron na ładny złoty kolor. Jak już udka są ładnie podsmażone wlać 300 ml wody i wsypać suszoną włoszczyznę, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu wyparowania większej połowy dodanej wody i oczywiście do miękkości mięsa


W czasie gdy mięso się dusi przygotować cebulę, oczyścić ją z łupinek i pokroić w pół piórka czyli cebulę przekroić na połowę i wtedy pokroić. Jak mięso jest już idealnie miękkie i woda na tyle wyparowała że zrobił się sos ( widoczne na zdjęciu ) wtedy dodać pokrojoną cebulę i nadal dusić na bardzo wolnym ogniu także obracając mięso do czasu aż cebulka będzie miękka, pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę aby sok z cebuli wyparował. Po tym czasie zdjąć z ognia
Tak przygotowane mięso z ud drobiowych podałam z ziemniakami polanymi odrobiną sosu z mięsa oraz świeżym koperkiem a jako dodatek do obiadu podałam swojej własnej roboty grzybki moje ukochane opieńki marynowane https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2019/10/grzyby-opienki-w-occie.html . Mięsko wyszło tak cudownie miękkie aż rozpływało się w ustach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu