Reklama

Wyszukaj przepis

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Jak u was jest z ciastem drożdżowym wychodzi wam czy za zwyczaj zakalce ? Ja nie chwaląc się powiem wam że za każdym razem wychodzi mi pulchne i mięciutkie a zwłaszcza bułeczki na które dziś podam wam z wielką przyjemnością przepis ponieważ są wyjątkowe bo wykonane na śmietanie 18 %

składniki :

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 śmietana 18 % - 330 g duży kubek,
  • 90 g margaryny Kasia,
  • 2 łyżki wody
dodatkowo :

  • 1 słoik powideł śliwkowych 300 g,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżka mleka 3,2 %,
  • 1 - 2 łyżki sezamu,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Do miski wsypać przygotowane składniki a mianowicie tak najpierw wsypać mąkę i zrobić przez środek wgłębienie, do wgłębienia wsypać suszone drożdże po bokach mąki wbić oba jajka, wsypać cukier i wlać podgrzaną śmietanę musi być lekko ciepła nie gorąca. Na suszone drożdże posypać już z miski pół łyżeczki cukru i mąki zalać dwoma łyżkami wody letniej i delikatnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły, tak przygotowane pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły swoją pracę będzie to widoczne gołym okiem



Gdy pozostawione drożdże podwoiły swoją objętość wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą a miska jest prawie czysta i ciasto nie klei się do rąk, następnie dodać rozpuszczoną chłodną margarynę i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą dodaną margarynę, gdy już mamy wykonany ten krok wtedy wsypać jeszcze pół szklanki mąki i wyrabiając nadal ciasto doprowadzić do wchłonięcia przez ciasto dodanej mąki, ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk i miski i musi być gładkie oraz jednolite


Jak już ciasto jest dokładnie wyrobione wtedy przygotować stolnicę wysypać na nią mąkę, ciasto podzielić na dwie równe części. Najpierw jedną część ciasta obsypać z wierzchu mąką a następnie rozwałkować na grubość 1 centymetra ( tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta ), następnie podzielić rozwałkowane ciasto wzdłuż na trzy grubsze paski i w poprzek na dwa paski ( takie niby prostokąty, na każdy prostokąt nałożyć po jednej solidnej łyżeczce powideł śliwkowych lub dowolnej marmolady i rozsmarować ją po prostokącie zostawiając boki ciasta wolne
Każdy z prostokątów palcami posklejać wszystkie boki a następnie rolując w dłoniach formować bułeczki, końce dokładnie skleić aby się nie rozeszły ( wstawię krótki filmik na moim kanale You Tube co wy na to ?   https://youtube.com/chann   ). Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub ulubionymi ziarnami, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 


Gdy już bułki podwoiły swoją objętość rozgrzać piekarnik nastawiając go na 190 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika bo przecież nie wszystkie są jednakowe pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Upieczone bułeczki pozostawić razem z papierem nawet na blacie kuchennym do całkowitego ostygnięcia oraz wciągnięcia przez bułki powideł które przez pieczenie wyszły z bułek odrobinę 😂😂. Ostygnięte bułki przełożyć na talerz. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk sporych bułeczek


Bułki wyszły cudownie miękkie, nie za słodkie i delikatne jak puszek aż rozpływają się w ustach, do takich bułeczek drożdżowych własnego wykonania w sam raz pasuje zimne mleko lub gorące kakao najlepiej ugotowane samemu. Bułeczkami tak w domu pachniało że aż miałam chęć na gorącą lecz nie bardzo można gorące ciasto jeść. Swojskie takie bułeczki są o niebo lepsze niż kupne a i wiem co jem i co dodaję nie są zbite jak te kupne lecz naprawdę delikatne jak mgiełka. Przepis polecam całym sercem









Komentarze

  1. Margaryna jest bardzo niezdrowym tluszczem trans, wiec zamiast niej proponuje maslo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko że ja dałam Kasie a nie zwykła akurat Kasia jest dobra

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty