Reklama

Wyszukaj przepis

Duże ciasto drożdżowe z naczynia żaroodpornego

Lubicie ciasta drożdżowe ? mam dziś dla was przepis na moje wymyślone ciasto drożdżowe na maślance z dodatkiem powideł śliwkowych, to był po prostu szybki wymysł miałam zrobić chałki ale tak pomyślałam że z ciastem będzie mniej pracy i oto jest piękne wielkie drożdżowe do mleka lub kakao gotowe 😄😄😄😄

składniki :

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek z górką cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 słoik powideł śliwkowych 300 g,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
wykonanie :

Do miski wsypać mąkę a po jej bokach wbić całe jajko, wlać lekko podgrzaną maślankę oraz wsypać cukier i szczyptę soli, zaś w środku mąki wykonać dołek i wsypać w niego suszone drożdże a już z miski na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki i wlać na to ciepłą maślankę. Dobrze wymieszać drożdże z maślanką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do momentu pracy drożdży co będzie widoczne gołym okiem

Gdy jest już dokładnie widoczna praca drożdży wtedy zabieramy się za wyrabianie ciasta do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą ( ja zawsze ciasto drożdżowe wykonuję ręcznie lecz jeśli ktoś tak  nie lubi można użyć robota z hakami ). Jak już wszystkie składniki się połączyły ze sobą wtedy wlać olej o temperaturze pokojowej i wyrabiać do czasu aż wchłonie ciasto cały olej i nie będzie się kleiło do rąk, ciasto powinno być miękkie i elastyczne
Po wyrobieniu ciasta na blat kuchenny lub stolnicę wysypać mąkę, przełożyć przygotowane ciasto i za pomocą rąk wyrównać je na płasko w taki mniej więcej prostokąt, na rozciągniętym cieście wyłożyć cały słoik powideł śliwkowych lub dowolnego w miarę gęstego dżemu a następnie zwinąć jak roladę lecz luźno sklejając boki uformować jedną wielką kulę przekładając ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Tak przygotowane ciasto z powidłami pozostawić w ciepłym miejscu pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( proszę pamiętać o tym że wykonując ciasto drożdżowe a następnie w trakcie wyrastania nie może być przeciągu ponieważ ciasta drożdżowe tego nie lubią )


Pięknie wyrośnięte ciasto które podwoiło swoją objętość nakryć pokrywą od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się całego ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć je z naczynia na deskę ( ciasto bez problemu wychodzi z naczynia nic się nie przykleja ) pozostawić do ostygnięcia, ciasto lekko opadnie ale proszę się tym nie przejmować zakalca nie będzie


Gdy już ciasto ostygnie można je bez problemu pokroić ładnie się kroi i nic się nie kruszy, takie ciasto nie dość że mega duże to i pięknie pachnie a dodane powidła śliwkowe nadały pysznego smaku takiego ciasta do którego można użyć zimnego mleka lub gorącego kakao. Ciasto jest bardzo miękkie jak puszek a do tego bardzo smaczne, to moje pierwsze ciasto pieczone w naczyniu żaroodpornym i naprawdę nie żałuję bo wyszło moim zdaniem cudowne


A tu przedstawiam krótki filmik jak miękkie jest ciasto po upieczeniu w trakcie stygnięcia









Komentarze

Popularne posty