Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 18 maja 2022

Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych

Hej hej to znowu ja życzę wam wszystkim pięknego słonecznego 🌞🌞🌞🌞dnia, co tam dziś u was na obiadki w środku tygodnia króluje ? u nas jak nigdy grochówka pyszna a przede wszystkim bardzo sycąca ugotowana na wędzonce z dodatkiem zapalanej mąki, lubicie taką ?

składniki :

  • 520 g kości wędzonych żeberkowych wieprzowych,
  • 10 małych marchewek,
  • 8 - 10 małych ziemniaków,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 - 4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 250 g grochu łuskanego połówki,
  • 150 g boczku surowego wędzonego,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
wykonanie :

Do garnka wlać dwa litry wody i dodać do niej kości wędzone przekrojone na mniejsze części oraz kupioną marchewkę w całości, całość zagotować i zdjąć powstałe szumowiny następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach żeberkowych wędzonych, w trakcie gotowania wsypać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liście laurowe i przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawkę z Biedronki ). Jak już mięso jest dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać od razu groch połówki i nadal gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości ziemniaków oraz grochu



Gdy ziemniaki oraz groch w wywarze na kościach wędzonych są już odpowiednio miękkie wtedy wsypać majeranek oraz cały usmażony pokrojony w drobną kostkę boczek, zamieszać przez chwilkę zagotować a następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki również chwilkę pogotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać olej rozgrzać go i wsypać mąkę całość podsmażyć na lekko brązowy kolor, do już zapalonej mąki wlać kilka chochel gorącego wywaru z zupy i rozmieszać aby nie było grudek. Tak przygotowaną mąką zapaloną zalać gotującą się zupę zwiększyć ogień i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby z mąki nie zrobiły się kluchy zagotować i doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, na koniec wsypać świeżo zmielony pieprz zamieszać i zdjąć z ognia


Ugotowana zupa grochowa wyszła tak smaczna że w domu brali jeszcze dolewki, tak sporo jej ugotowałam że zostanie mi jeszcze na jutro co nawet bardzo mnie cieszy ponieważ zupa grochowa jest na drugi dzień jeszcze smaczniejsza niż w dzień jej ugotowania. Ale większość zup tak ma że na drugi dzień są bardziej smaczne i wyraziste tak jak na przykład buraczkowa, szczawiowa i wiele wiele innych zup. Jeżeli ktoś z państwa z jakiegoś powodu nie lubi zieleniny w zupach to natkę pietruszki na spokojnie można pominąć, ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie zup bez dodatku zieleniny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu