Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 19 maja 2022

Naleśniki z pasztetową i cebulką

Kto lubi naleśniki ? a jedliście może w wersji z pasztetową i cebulką to smaki mojego dzieciństwa często takie przygotowywał nam dziadek a potem mama, tak więc postanowiłam dotrzymać rodzinnej tradycji i przypomnieć sobie ten smak choć pasztetowa nie smakuje jak kiedyś to mimo wszystko smak rewelacja

ciasto na naleśniki :

  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 szklanki wody gazowanej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
farsz do naleśników :

  • 2 duże cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • 600 g pasztetowej w kiszce,
  • 1 większa szczypta pieprzu czarnego
wykonanie :

Na samym początku przygotować farsz do naleśników, wyjąć pasztetową z flaka i pokroić ją w krążki a w międzyczasie na patelnię wlać olej rozgrzać go dodać podsmażoną na lekko rumiany kolor cebulę pokrojoną w kostkę lekko ją soląc ( dosłownie małą szczyptę soli ). Usmażoną pozostawić do ostygnięcia, jak już ostygnie przełożyć ją do pokrojonej pasztetowej wsypując szczyptę pieprzu czarnego i za pomocą widelca rozgnieść do połączenia się w jedną całość pasztetowej z cebulą

Gdy już mamy przygotowany farsz z pasztetowej zabieramy się za ciasto na naleśniki, do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli oraz mąkę a także wlać wodę gazowaną i wszystko miksując doprowadzić do połączenia się składników, do już zmiksowanego ciasta wlać olej i również zmiksować aby olej połączył się z olejem
Patelnię o średnicy 24 centymetry rozgrzać a następnie wlewać po chochli ciasta rozprowadzając je po całej patelni, jak już smażony się naleśnik zacznie ładnie się ścinać wtedy odwrócić go na drugą stronę i również podsmażyć ( ja już na oko wiem kiedy jest wystarczająco upieczony ). Usmażone wszystkie naleśniki a wyszło mi 15 sztuk układać jeden na drugim na talerzu


Na już usmażone naleśniki nakładać łyżkę farszu z pasztetowej rozsmarowując go po prawie całym naleśniku i zawijać dowolnie ( ja przedstawię wam moją wersję lecz każdy może przygotować według siebie ), można na przykład wykonać tort naleśnikowy i nie musi być akurat ten farsz możecie posmarować na przykład ulubionym dżemem, w sumie bardziej może chodzi mi o naleśniki ponieważ nie każdy lubi pasztetową to tak jak z kaszanką jedni ją lubią inni zaś nienawidzą. A naleśniki wyszły mi tak bajecznie miękkie aż rozpływały się w ustach, są tak delikatne że podczas zawijania aż popękały




Tak jak wspomniałam na początku te naleśniki to wspomnienie z mego dzieciństwa, ja chciałam ulepszyć wersję podsmażając je na oleju i tak zrobiłam są smaczne lecz jednak bez podsmażania o wiele bardziej mi smakują a jeszcze jak ostygnięte to w ogóle petarda. Do takich naleśników można przygotować dowolny sos ja jednak nie chciałam tego robić bo wolałam takie jak tradycyjnie były robione w moim rodzinnym domu. Także jeśli ktoś z państwa nie jadł takiego połączenia to serdecznie polecam







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu