Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 28 czerwca 2022

Rogaliki drożdżowe z żurawiną i sezamem

To że uwielbiam piec drożdżowe już większość z was wie prawda ? z tej właśnie okazji dziś upiekłam pyszne rogaliki drożdżowe z dodatkiem suszonej żurawiny oraz sezamu. Jeżeli zechcecie z wielką przyjemnością zostawię wam przepis jest naprawdę bardzo prosty a co najważniejsze to to że w te upały bardzo szybko rośnie ciasto

składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 żółtka rozmiar M,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka śmietany 12 %,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 płaskie łyżki sezamu,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo :

  • 1 jajko perliczki,
  • 1 łyżka mleka 3,2 %,
  • 1 łyżka sezamu
wykonanie :

Do miski wsypać mąkę wykonując przez środek wgłębienie wsypać w niego suszone drożdże dodając już z miski na nie pół łyżeczki cukru i mąki i zalać to ciepłą wodą nie gorącą lekko zamieszać, zaś po bokach mąki wsypać cukier, sezam, suszoną żurawinę a także dodać żółtka, śmietany obie oraz aromat migdałowy lub kto jaki lubi. Całość tak pozostawić pod ściereczką do momentu pracy drożdży a zajmuje to nie więcej niż 5 minut czasu. Po wyznaczonym czasie zdjąć ściereczkę będzie widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy całość wyrabiać za pomocą rąk lub miksera z hakami, do wyrobionego ciasta wlać olej i nadal wyrabiać do czasu aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne

Przygotowane ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, pozostawić na 2 minuty aby ciasto odpoczęło a po wyznaczonym czasie za pomocą dłoni rozciągnąć je sypiąc delikatnie wierzch rozciągniętego już ciasta tworząc okrąg o grubości około  1 centymetra. Przygotowane koło z ciasta drożdżowego za pomocą radełka kuchennego pociąć na dowolne trójkąty mi wyszło 18 sztuk 
Każdy z wyciętych trójkątów zwijać zaczynając od szerszej strony formując rogalik, Przygotowane wszystkie rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem razem z mlekiem i posypać sezamem lub jeżeli ktoś ma ochotę suchym makiem. Gotowe rogaliki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut aby podrosły i podwoiły swoją objętość
Pięknie wyrośnięte rogaliki wstawić na drugą półkę od dołu do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się rogalików na piękny złoty kolor. Upieczone gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do ostygnięcia, po ostygnięciu przełożyć na talerz jeśli ktoś lubi lukier można lekko je polukrować 
Pyszne mięciutkie i pięknie pachnące rogaliki podałam rodzinie obowiązkowo z zimnym mlekiem prosto z lodówki. Takie rogale można podać na przykład z ulubionym dżemem lub czekoladą którą uwielbiają dzieci. Musiałam się nimi z wami podzielić ponieważ wyszły tak pyszne że zaledwie zostało z osiemnastu sztuk cztery a jest nas w domu trójka











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu