Reklama

Wyszukaj przepis

Plastry łopatki rozbite w sosie własnym

Wolicie Państwo zupy czy jednak drugie danie ? u nas zdecydowanie numerem jeden są zupy, ale wiem z doświadczenia że wiele ludzi jest którzy robią obiad również z dwóch dań. No nic ja dziś dla Państwa podam mój osobisty przepis na plastry łopatki rozbite jak bitki które będą wykonane w sosie własnym podczas duszenia

składniki :

  • 1 kg łopatki wieprzowej chudej,
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidorki z bazylią i czosnkiem,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 3,5 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Przygotować zakupiony kawałek łopatki a mianowicie pokroić go w plastry po 2 - 2,5 centymetry, rozbić każdy z plastrów tłuczkiem do kotletów schabowych posypać majerankiem, przyprawą uniwersalną, czerwoną słodką papryką oraz suszonymi pomidorkami z czosnkiem i bazylią a następnie wlać olej. Wszystkie przyprawy dokładnie za pomocą rąk wmasować w rozbite tłuczkiem do kotletów plastry łopatki i odstawić na 20 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso. Po wyznaczonym czasie wszystkie plastry ułożyć na suchej rozgrzanej patelni i obsmażyć z obu stron specjalnie lekko przypalając 

Po obsmażeniu plastrów wlać 3 szklanki wody przegotowanej letniej wsypać 1 łyżkę suszonej włoszczyzny i od czasu zagotowania się całości nakryć pokrywką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas obracając plastry mięsa do czasu aż wyparuje dodana woda, wtedy wlać ostatnie 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody i nadal dusząc pod przykryciem wsypać suszony czosnek niedźwiedzi i tak dusimy do powstania własnego sosu i pełnej miękkości mięsa
Przygotowane mocno mięciutkie plastry rozbitej łopatki podałam z ziemniakami polanymi lekko gęstawym sosem powstałym z duszącego się mięsa w formie plastrów oraz swojską surówką z chili https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/08/saatka-ogorkowa-z-chili.html . Tak przygotowane mięso można przygotować do swoich ulubionych kasz takich jak kasza jęczmienna czy gryczana a nawet kuskus ale to już Państwa decyzja, surówka również według Państwa uznania nie musi być taka jak u mnie








Komentarze

Popularne posty